Gandacii inotatori cu spatele fac parte din familia Notonectidae si sunt grupati in 350 de specii – care traiesc in toata lumea, mai ales in apele lente cum sunt lacurile, iazurile si baltile permanente. Toate speciile sunt mici, au lungimea corpului cuprinsa intre 0,2-1,7 cm.
Au corpul alungit, prevazut cu aripi pentru zbor si au obiceiul de a-si petrece mare parte din timp sub apa. Pozitia lor de inot este total neobisnuita, stau cu capul in jos si isi folosesc picioarele posterioare prevazute cu perisori ca niste vasle pentru a inainta prin apa.
Una dintre aceaste specii este Notonecta Reuteri care are corpul perfect adaptat la aceasta metoda de inot, am putea spune ca se aseamana cu o corabie intoarsa cu chila pe spate. Acest gandac pare ca sta agatat de suprafata apei, atingand linia acesteia cu ultimul segment al abdomenului si cele patru picioare din fata.
Pe cap se pot observa cei doi ochi mari si rosii, dar si trompa cu ajutorul careia poate musca destul de tare. Cu picioarele din fata isi prinde si isi tine bine prada apoi o musca cu trompa puternica. Aceasta specie este numita si ,,albina de apa” deoarece muscatura ei este destul de neplacuta si nu se vindeca foarte rapid din cauza salivei insectei care patrunde in rana.
Una din speciile europene este Notonecta Glauca care la fel ca alti inotatori cu spatele isi depoziteaza saci cu aer sub aripi pentru a respira. In momentul in care vede prada la suprafata apei si simte miscarea valurilor apei ataca cu picioarele din fata, inotand cu cele din spate.
Are lungimea corpului de 1,36-1,6 cm, partea dorsala convexa, abdomenul plat si neted, de culoare neagra sau maro, aripile mari. Aceasta specie apare si in Asia Centrala, in China si Siberia, este un lacom pradator de mici vietuitoare acvatice – insecte si mormoloci. In perioada de imperechere din lunile februarie-martie femela depune pe plante aproximativ 200 de oua cu ajutorul unui ovipozitor.