Internetul lucrurilor prinde tot mai mult avant pe piata in continua cerere a evolutiei. Produsele obisnuite imbunatatite cu sisteme tehnologice legate intre ele incep sa semene din ce in ce mai mult cu oamenii legati intre ei prin legaturile la Internet. Aparatele electrocasnice, sistemele de securitate, alarmele, incuietorile electronice si autovehiculele conectate prin wireless exista deja, acestea putand fi controlate de utilizator de la distante variabile. Era obiectelor tehnologizate a ajuns deja aici, totul fiind conectat fara fir si comunicand cu oamenii si transmitandu-le acestora informatii importante. Este aceasta evolutie continua de bun augur sau am ajuns sa depindem prea mult de tehnologie?
Cum schimba aceasta evolutie tehnologica viata oamenilor in general? S-a ajuns deja mult mai departe decat ar fi fost cazul in ceea ce priveste siguranta oamenilor in relatie cu obiectele conectate intre ele? Vor ajunge lucrurile si mai departe de atat in curand? Cand tehnologizarea atinge un nou grad de globalizare, oamenii nu pot sa nu se intrebe daca tehnologia a ajuns deja sa stapaneasca viata umana si daca aceasta ar putea dauna vietii biologice si, de ce nu, vietii sociale umane?
Hiper-conectarea la internet nu este o exceptie, caci cresterea sa in popularitate atrage dupa sine si consecinte si ridica intrebari pertinente care reprezinta grijile oamenilor in legatura cu propria lor existenta. Sa aflam mai multe despre tehnologizare si continua conectare a tuturor lucrurilor din jurul nostru la nivel informational.
Internetul lucrurilor este termenul folosit din 1990 de Kevin Ashton, acesta desemnand astfel o retea intinsa de calculatoare care pot sa prelucreze informatii care provin de la obiecte ce pot oferi aceste date, iar in acest proces nu este nevoie de implicarea umana care sa introduca informatiile manual in calculator. Aceasta retea automatizata a tuturor lucrurilor ar urma sa schimbe in totalitate viata oamenilor, poate intr-o masura fara precedent.
GPS-ul ajuta foarte mult posesorul de masina caci, astfel, acesta poate ajunge mult mai repede la destinatie. O inventie utila precum un contor ar putea ajuta la gestionarea consumului de energie electrica, apa sau gaze intr-un mod cat mai eficient.
Creatiile ceva mai ciudate ce rol au in gospodarie si in usurarea vietii umane? O firma de scutece isi propune sa lanseze pe piata primul scutec care are detector de urina, avand si un aparat prin care dadaca sau mama este instiintata de momentul in care ar trebui sa isi schimbe copilul. O inventie similara, de aceasta data legata de sosete, ar monitoriza pozitia in care se afla piciorul in timpul mersului si distributia greutatii pe picioare in timp ce utilizatorul acestor sosete inteligente alearga.
Nu toata lumea este de acord cu directia in care se indreapta evolutia tehnologica si nici cu aplicatiile pe care aceasta le are in practica. Unii psihiatri se indoiesc de bunele rezultate ale introducerii invazive a tehnologiei in viata noastra, sustinand ca oamenii ar trebui sa se bazeze mai mult pe propriile simturi si pe intuitie, si nu doar pe tehnologie. Acestia considera ca oamenii nu ar trebui sa lase evolutia tehnologica sa preia fraiele controlului asupra vietii umane, caci folosirea tehnologiei in mod exagerat ar putea declansa o apocalipsa, un scenariu ce ar duce la disparitia intregii umanitati.
Si alti oameni de stiinta sunt de acord cu faptul ca acest exces de tehnologie poate insemna o problema pentru omenire, nu neaparat in sensul extinctiei, cat in probleme ce ar aparea la nivelul individului si al relatiilor sociale ale acestuia. Folosirea multor astfel de obiecte conectate unele la altele ar putea determina pierderea unor elemente specifice umane, in esenta creativitatea si inventivitatea.
Alti oameni de stiinta considera ca internetul lucrurilor ar putea ajunge la un moment dat sa interactioneze cu cel al oamenilor, aducand in acest fel si imbunatatiri majore in viata umana, printre care telemedicina, sistemele de alerta si protectie de care ar putea beneficia intreaga populatie de pe glob.
Alti specialisti spera ca piata acestor aparate tehnologizate va fi triata de cererea consumatorilor si de popularitatea acestora pe piata, astfel ca in timp ce unele astfel de obiecte vor deveni populare, altele vor iesi de pe piata la scurt timp dupa ce vor fi lansate. In final, consumatorii sunt cei care decid ce produse raman pe piata si ce produse sunt scoase din uz foate repede. Spre exemplu, daca parintii grijulii vor sa isi supravegheze copilul vor folosi un dispozitiv precum Owlet, care monitorizeaza respiratia bebelusului. Exista produse performante care sunt vandute destul de bine deja si care ar putea schimba in cele din urma fata intregii omeniri.
Internetul lucrurilor ar trebui sa extinda capacitatile umane, nu sa le inhibe. Rezistenta la schimbare triaza aceste noi elemente evoluate din punct de vedere tehnologic, astfel incat oamenii sunt cei care decid de ce este bun pentru ei si ce este prea mult. Pana la urma, conteaza si cum folosesc oamenii obiectele pe care le procura si modul in care le raporteaza pe acestea la internetul lucrurilor.
Chiar daca exista posibilitatea ca toate lucrurile sa fie conectate, asta nu inseamna ca acestea ar trebui sa fie legate intre ele. Tehnologia ar putea ajunge in stadiul in care ajunge sa copleseasca omenirea, situatie in care societatea asa cum o cunoastem ar putea fi schimbata iremediabil. In cazul in care oamenii aleg sa isi cultive atentia fata de relatiile interpersonale si de propriile trairi, ramanand stapani pe propriile vieti, acestia pot folosi tehnologia noua si avansata care le este pusa la dispozitie cu o siguranta sporita, iar astfel tehnologia nu va mai putea controla viata umana.