Orașul cunoscut azi sub numele de Istanbul a fost de la origini și până în prezent capitala a patru imperii: a Imperiului Roman, Bizantin, Latin, Otoman.
Dezvoltat în urma sistemului de aprovizionare cu apă construit de romani și mai târziu întreținut de otomani, salvat de invaziile migratorilor, datorită celor trei rânduri de ziduri create de împăratul Teodosius II, Istanbulul este una dintre capitalele antice care a supraviețuit timpului. Urme ale civilizațiilor care au trăit aici sunt încă în bună stare. Minarete și simboluri creștine, palate și muzee, poduri apeducte, rezervoare – cisterne, bazare și supermarketuri, Istanbulul este un leagăn al civilizațiilor ce au dăinuit aici.
Orașul Istanbul a fost înființat de populația grecească, doriană în anul 657 Î. H., condusă de regele Byzas. Denumirea orașului „Byzantion” este presupusă a veni de la numele fondatorului său sau de la toponimul trac „buzo” care ar însemna strâmt sau țărm, margine.
În anul 517 Î.H. va fi cucerit de regele persan Darius I, fiind recâștigat de către grecii ionieni în 504 Î.H.. Byzantion s-a aflat apoi sub cucerirea persanilor, spartanilor, atenienilor, macedonienilor, romanilor. În urma unui război civil roman a ajuns să fie doar o ruină a unui oraș grecesc situat pe țărm.
Reconstruirea lui a fost realizată de către împăratul care îl și distrunsese, Severus Septimus, la cerința fiului său Caracalla. Îl va renumi Antoninia, însă numele nu se va impune în timp.
Orașul va recăpăta un rol important datorită poziției sale strategice, dar și avantajoase pentru comerț în timpul lui Constantin cel Mare, împăratul Imperiului Roman de Răsărit, în anul 324 D.H.. Constantin cel Mare va reconstrui orașul, mutând capitala imperiului de la Roma la Byzantion, numind orașul Noua Romă până în anul 330 D.H.. Ulterior, romanii îi vor da numele de „Constantinupolis” – Orașul lui Constantin, numit popular Constantinopol.
Vreme de aproximativ o mie de ani Constantinopolul a ținut piept valurilor de migratori, datorită celor trei ziduri de apărare construite de împăratul Teodosius II. În 1204, în cea de a patra cruciadă, orașul a fost invadat și jefuit de cruciații latini (venețieni și non-venețieni) sprijinitori ai bisericii catolice. Până în anul 1261 va fi capitala Imperiului Latin din Orient.
Mihai al VIII-lea Paleologul al Niceei, stat bizantin grecesc, va recuceri Constantinopolul, când va redeveni capitala Imperiului Bizantin.
În primăvara anului 1453, sub asaltul tunurilor, orașul va fi cucerit de Imperiul Otoman condus de sultanul Mehmed al II-lea. El va reprezenta capitala noului imperiu, până în ziua în care se va destrăma, în anul 1922. În 1930 i se va da numele de Istanbul, capitala Turciei stabilindu-se la Ankara, din anul 1923.
Istanbulul, din punct de vedere geografic se află situat pe două continente: Europa și Asia. Este despărțit de Strâmtoarea Bosfor și Marea Marmara. Are ieșire la Marea Egee prin Strâmtoarea Dardanele și la Marea Neagră prin Strâmtoarea Bosfor. Centrul istoric, vechi se află pe partea europeană a continentului, ponderea locuitorilor fiind tot mai mare pe această parte și nu pe cea asiatică. Orașul aflat pe partea europeană este la rândul lui despărțit de Golful Cornul de aur.
În centrul istoric, Istanbulul păstrează și azi construcții renumite precum: apeductul construit de Valens, din districtul Fatih, care a aprovizionat populația cu apă potabilă; Catedrala Sfânta Sofia, cu un dom al cărui diametru este de 31 metri, forma catedralei de azi fiind cea din secolul al VI-lea, din timpul împăratului Iustinian I, azi transformată într-un muzeu; hipodromul roman, numit azi Piața cailor („At Meydani” ) cu Obeliscul Egiptean; palatul Topkapî, construit în timpul sultanului cuceritor Mehmed al II-lea; Moscheea Albastră construită de arhitectul Mimar Sinan, sub sultanul Ahmed în secolul al XVII-lea, cu o capacitate de zece mii de persoane și multe alte obiective turistice.
Pe străzile Istanbului se pot observa vestigiile istorice lăsate de cultura bizantină și otomană, cu precădere prin arhitectură. Istanbulul oferă totodată o intersectare a două civilizații: cea occidentală cu cea orientală. Aici s-a născut ceea ce istoricii aveau să numească mai târziu civilizația bizantină.
Aflat pe două continente: Europa și Asia, a fost capitala a patru imperii și a avut trei nume (Antoninia fiind doar pentru o scurtă perioadă): Byzantion, Constantinopol, Istanbul. Cu privire la ultimul nume, în cazul în care vă pierdeți în timp, plimbându-vă pe străzile oraşului, Nat Simon și Jimmy Kennedy au compus renumitul cântec într-un ton de swing Istanbul (not Constantinopole) ce vă va aduce înapoi din atmosfera antică sau nu…