Jerboa cu patru degete este un mamifer mic din nordul Africii și o specie considerată în pericol de dispariție. Numele său se referă la faptul că are patru degete la picioarele din spate, trei sunt funcționale iar unul mai mic, la fiecare din ele.

Jerboa cu patru degete (Allactaga tetradactyla), Foto: technocredo.com
Jerboa cu patru degete (Allactaga tetradactyla), Foto: technocredo.com

Acest animal are capacitatea de a face sărituri foarte mari, ample, se folosește pentru aceasta de membrele posterioare care sunt foarte subțiri și lungi. Membrele anterioare sunt mai scurte și sunt folosite la ținerea hranei, au rol prehensil. Jerboa cu patru degete se hrănește în special cu ierburi, frunze de diferite plante și semințe moi. Un astfel de mamifer rozător poate avea lungimea corpului de 10-12 cm și greutatea de aproximativ 50-55 g. Are urechile foarte lungi, ca la iepure, ceea ce îi crează un aspect comic, deoasebit. Are coada foarte lungă și subțire, cu un smoc de păr la capăt, în alb și negru. Aceasta poate ajunge la lungimea de 15-18 cm și servește în menținerea echilibrului corpului, mai ales în timpul săriturilor pe care le face animalul. Corpul este de culoare portocalie și neagră pe partea superioară, cenușie pe părțile laterale și alb pe partea ventrală. Firele de păr de pe corp nu sunt foarte lungi dar sunt destul de dese.

Citește și:  Specii de broaște țestoase, matamata (Chelus fimbriatus)

Această specie trăiește în regiunile deșertice, aride din Africa de Nord, mai ales în Egipt. Pare un șoricel foarte drăgălaș, este crescut frecvent și în condiții de captivitate ca animal de companie. Jerboa cu patru degete are denumirea științifică de Allactaga tetradactyla, face parte din ordinul Rodentia, familia Dipodidae. Astfel de animale preferă emisfera nordică, sunt capabile să facă sărituri în timp ce adoptă o poziție oarecum bipedă. De asemena se mișcă în arealul lor foarte bine pe picioarele din spate, acestea au oase lungi, bine dezvoltate. Nu prea au obiceiul să se deplaseze pe toate cele patru picioare, târându-se, deoarece sunt mai rapide așa, își mențin perfect echilibrul pe membrele din spate și cu ajutorul cozii foarte lungi.

Video – Jerboa: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.