Knickerbocker este un cuvant caruia i se asociaza mai multe sensuri, toate derivate de la un articol vestimentar care a cunoscut o lunga, interesanta si imprevizibila istorie – pantalonul. Asadar:

  • Knickerbocker a denumit, initial, un model de pantaloni purtat la inceputul secolului al XX-lea, pana spre sfarsitul Primului Razboi Mondial. Erau lungi pana la genunchi, largi in partea superioara si stransi la limita inferioara, foarte potriviti pentru mersul pe bicicleta. Acest articol vestimentar amintea multora de romanul „Humerous History of New York”, scris si publicat in 1809, de Washington Irving, sub pseudonimul Dietrich Knickerbocker. In cartea in care relatarea se face la persoana intai, personajul (proiectie a autorului), se prezinta ca un emigrant olandez (desi, in realitate, el era, de origine, german), sosit in Statele Unite Americii, unde descopera, cu o anume inocenta, societatea new-york-eza a epocii.
  • Cand primii colonisti din Olanda au ajuns peste ocean si au denumit locul in care s-au stabilit New-Amsterdam, ei purtau un fel de pantaloni trei sferturi, cu trena. Dupa numele protagonistului din roman –  Knickerbocker – asa au fost denumiti, la inceput si New-york-ezii si apoi si pantalonii lungi pana la pulpa. In timp, pantalonii Knickerbocker s-au bucurat de succes si in randul jucatorilor de baseball, de golf, precum si in alte sporturi – ciclism, escalada, vanatoare etc.
foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org
  • Daca Knickerbocker s-a folosit, multa vreme, si ca nume emblematic pentru locuitorii New York-ului, in prezent, este denumirea unui bulevard – Knickerbocker Avenue – din Brooklyn, cu multe magazine, in apropierea Parcului „Maria Hernandez”, indragit de locuitori, pentru ca ofera, pe cele doua hectare pe care se intinde, pe langa spatiile verzi, si teren de baschet, de handbal, spatiu de fitness, scena pentru spectacole etc.
Citește și:  Cum ne imbracam de Revelion?
foto: theresakasun.wordpress.com
foto: theresakasun.wordpress.com
  • „Knickerbocker Glory” este numele unui desert – o inghetata sofisticata, care se serveste intr-un mare pahar de sticla, in restaurantele si in cofetariile din SUA si din Marea Britanie. Reteta a fost consemnata, pentru prima data, in 1930, si cuprinde crema de inghetata, gelatina, fructe, crema Chantilly (frisca), siropuri diverse, nuci, alune, piscoturi.
foto: nicdempsey.com
foto: nicdempsey.com
  • „The New York Knicks” este si numele unei celebre echipe de baschet, creata in 1946 si care a stat la baza infiintarii principalei Ligi de baschet , de pe continentul nord-american – NBA (National Basketball Association). „Knicks” este prescurtarea de la „Knickerbocker” (care este si numele celei mai vechi familii din oras (descendenta din colonistii olandezi), cuvantul fiind prezent si in primul logo al clubului sportiv mentionat anterior. S-a folosit prescurtarea, deoarece cuvantul intreg fusese deja legat de un club de baseball, inca din 1845 – „New York Knickerbockers”, care a stabilit regulile si a pus bazele baseball-ului modern. „The New York Knicks” este inca o echipa foarte competitiva, campioana NBA, in 1970 si 1973, si situandu-se pe locuri fruntase, in diverse alte  competitii ulterioare.
foto: desktopaper.com
foto: desktopaper.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.