Langurul Hanuman este o specie de primata de marime medie ce traieste intr-un areal foarte divers care variaza de la zonele uscate si deschise la padurile tropicale si subtropicale din Insula Sri Lanka, India, Pakistan si tot sudul Asiei.

Aceste animale agile, sprintene sunt active mai ales ziua, isi petrec timpul atat in copaci dar si pe sol. In timpul noptii dorm doar pe crengile groase ale copacilor. Unitatea sociala este cea de grup, alcatuit din 10-60 de exemplare (masculi, femele si puii lor) care sunt conduse de un mascul dominant sau mai multi.

Alte grupuri sunt alcatuite doar din masculi organizati ierarhic. Aceste maimute nu stiu sa inoate, de aceea se feresc de apa, iar hrana lor consta din fructe, muguri, lastari, flori, frunze si insecte. Alimentele vegetale sunt digerate cu usurinta in stomacul compartimentat si completate cu pamant bogat in minerale si sare.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 51-78 cm, greutatea de 10,5-20 kg si lungimea cozii de 69-102 cm. Corpul este acoperit cu blana de culoare gri-maronie-deschisa pe partea dorsala si alba pe cea ventrala, doar zona fetei si labele membrelor anterioare si posterioare sunt golase si negre. In jurul fetei are un contur de blana alba, iar coada este de culoare mai inchisa si are varful alb.

Langurul Hanuman
Langurul Hanuman

Femela are o perioada de gestatie de cel mult 200 de zile, apoi face un singur pui pe care il alapteaza, il cara agatat de blana si il ocroteste impreuna cu celelalte femele din grupul de care apartine. Puii au blana maronie-inchisa sau neagra, iar pielea palida in primele trei luni de viata.

Dupa ce ajung la varsta de un an femelele tinere raman in continuare in cadrul grupului, iar masculii tineri pleaca si formeaza alte cete celibatare. Femelele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani, iar masculii mai tarziu la 5 ani. Principalii pradatori ai acestor primate sunt lupii, tigrii, sacalii si leoparzii.

Langurul Hanuman are denumirea stiintifica de Semnopithecus entellus, face parte din ordinul Primates, familia Cercopithecidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de mic. Localnicii din multe zone ale Indiei considera aceste maimute ca fiind sacre, le aduc ofrande si le identifica cu zeitatea hindusa Hanuman.

De aici le vine si numele atat de sugestiv. Speranta de viata la langurul Hanuman este de aproximativ 30-40 de ani, de obicei in salbaticie masculii traiesc mai putin decat femelele.

Video – Langurul Hanuman (Semnopithecus entellus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.