Aproape involuntar, primul lucru care ne trece prin minte cand auzim de Laponia este atelierul lui Mos Craciun, plasat de legenda in taramul aspru al populatiei Sami. Insa pamantul inghetat din nordul Suediei reprezinta mult mai mult decat o poveste de Craciun – este un centru cultural unic in lume, un adevarat paradis natural si din pacate o mostenire pe care generatiile urmatoare s-ar putea sa nu o cunoasca asa cum o stim noi acum, desi speram ca predictiile sunt la fel de gresite ca multe altele inainte.

Laponia este un mic leagan al civilizatiei, fiind locuita constant inca de acum 10.000 de ani, in ciuda conditiilor dure. Aici s-a format cultura Sami, una dintre cele mai fascinante din Europa, poate si multumita cadrului unic. Pe o suprafata de 9400 de kilometri patrati se intalnesc peisaje dintre cele mai diverse, de la munti inalti si acoperiti cu un strat gros de zapada precum Stora Sjofallet si pana la mlastini pline de tantari, regiunea suedeza incanta turistii la orice pas. Aici se afla si o importanta zona glaciara, in care troneaza ghetari impresionanti si formatiuni asociate lor. In scurta vara insa, o adevarata splendoare de iarba verde, flori parfumate si insecte grabite sa isi implineasca destinul biologic fac din peisajul hibernal unul de nerecunoascut, parca furat din alte colturi ale lumii, mult mai calde.

Multumita speciilor rare, frumusetilor diverse si caracterului nealterat in mare parte, Laponia include mai multe parcuri nationale, statul dorind sa se asigure ca va ramane asa. Ca urmare, padurile de conifere si pasunile acoperite cu flori vor ramane neatinse multa vreme de acum incolo, la fel precum cele 150 de specii de pasari, elanii, renii si lemmingii.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Numai aceste frumuseti in sine ar fi fost suficiente pentru a declara acest loc parte a patrimoniului modial UNESCO, ceea ce s-a si intamplat. Insa acest loc nu s-a adaugat nici celor 679 de obiective culturale, nici celor 174 de creatii ale naturii. Laponia se afla intre cele doar 25 de obiective in care cele doua elemente se imbina, aici intervenind cultura Sami.

Populatia Sami este una enigmatica, ce i-a pus in dificultate pe cercetatori. Cum au fost crestinati fortat se stiu putine despre religia lor. Din ce ne-a ramas, credeau in trei lumi: cea subterana, cea reala (vizibila cu ochiul liber) si cea cosmica, unde salasluiau zeitatile. Samanii acestei populatii credeau ca pot lua legatura cu aceasta lume celesta prin folosirea tobelor ritualice, care au fost arse in mare parte insa in timpul procesului de crestinare. Limba, sau mai bine zis limbile, au ramas insa, inca fiind vorbite de cateva zeci de mii de oameni. Se pare ca trei limbi au contribuit la formarea limbajului ce poate fi auzit astazi in Laponia, insa originea si structura lor au ramas un mister. Desi o limba veche, vorbita de putini oameni, ea este extrem de vibranta si expresiva, fiind faimoasa mai ales pentru cei 300 de termeni diferiti folositi pentru zapada, realitatea de zi cu zi. Populatia Sami se ocupa in principal de cresterea renilor, care alearga in turme mari sub ochiul lor atent. Insa, spre deosebire de vremurile trecute, unii dintre ei au elicoptere, folosind tehnologia avansata pentru o ocupatie dintre cele mai vechi.

Populatia Sami si restul suedezilor insa nu s-au inteles mereu la fel de bine, in secolul XIX, cand era la moda darwinismul social, considerandu-se ca popualtia din nord era net inferioara. Acum insa, au acces la toate facilitatile fara discriminare, reusind totusi sa isi pastreze cultura.

foto: panoramio.com
foto: panoramio.com

Multumita UNESCO si miturilor din jurul regiunii, Laponia a ajuns sa profite destul de mult de pe baza turismului, atat vara cat si iarna. Se incurajeaza insa un turism discret si responsabil, care sa nu deranjeze mediul din jur. Se gaseste cazare cu toate facilitatile destul de aprope, iar transportul se poate face cu trenul, masina inchiriata si chiar cu avionul pana la unul dintre numeroasele puncte de intrare. Turistii trebuie sa fie bine pregatiti, sa aiba haine groase si orice alte obiecte necesare, urmand totusi sa viziteze un taram cu adevarat dur, ce trebuie sa fie respectat, chiar si prin simpla responsabilitate. Din pacate insa, clima in continua incalzire a inceput sa afecteze ghetarii, multi dintre ei incepand sa se topeasca. Incet, incet fata taramului suedez incepe sa se schimbe, asa ca cine poate, merita sa investeasca intr-o calatorie ce sigur ii va schimba perspectiva asupra vietii, mai ales daca alege cazarea intr-un sat Sami.

Ca urmare, uneori pare usor ciudat ca in acest loc salbatic si aproape neatins exista si satul lui Mos Craciun, adresa in care copii din toata lumea isi pun sperantele. Satucul Mosului poate fi vazut la webcam, se pot cumpara jucarii, iar totul este imbracat in luminite care de care mai colorate. Insa aceasta sa fie esenta Laponiei? Va lasam pe voi sa decideti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.