Lastunul de copac cu spate cenusiu este o pasare gratioasa care traieste in regiunile umede de campie, cu paduri tropicale si subtropicale, sau paduri de mangrove din Asia de Sud-Est, Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Myanmar.

Lastunul de copac cu spate cenusiu (Hemiprocne longipennis)Are corpul ingust, foarte delicat, cu lungimea de pana la 23 cm. Aripile sunt lungi si au un aspect interesant, cand sunt deschise par lamele a doua coase. Au penele mai lungi in nuante gri-cenusii, iar cele de deasupra sunt negre si le acopera in partea superioara ca o mantie. Incheietura dintre partea de jos a aripii si cea de sus este apropiata de corp, ceea ce ii permite o mai mare manevrabilitate si flexibilitate. Ciocul este scurt, drept si ascutit, la baza, in partea sa superioara, prezinta un smoc de pene ca o creasta ce este tinuta vertical sau aplecata spre crestetul capului. Coada este adanc bifurcata, se aseamana cu o furca. Penajul este cenusiu pe partea dorsala, mai ales in zona spatelui, de aceea aceasta pasare are numele de lastunul de copac cu spate cenusiu. Pe partea ventrala penajul este cenusiu deschis, spre alb in zona abdomenului, pe cap coloritul este gri, iar in zona obrajilor are cate o pata ruginie. Ochii sunt mari si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare neagra. Picioarele sunt scurte, se termina fiecare cu trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare mici, negre si ascutite.

Lastunul de copac cu spate cenusiu (Hemiprocne longipennis), CapulLastunul de copac cu spate cenusiu este o pasare zglobie, isi prinde prada cu usurinta din zbor deci petrece destul timp in aer zburand. Desi nu poate sta in aer intr-un punct fix cum fac de exemplu pasarile colibri, lastunul isi poate regla cu usurinta frecventa batailor aripilor si astfel realizeaza intoarceri bruste. Desi nu se aseamana cu o randunica, din punct de vedere al zborului poate fi confundat cu aceasta. In majoritatea timpului se hraneste cu insecte si larvele acestora, iar cand oboseste sta pe crengile copacilor in liniste, ceea ce nu se poate spune despre alte specii de lastuni. Ciocul mic cu deschiderea larga ii ofera posibilitatea sa prinda mai usor insectele din zbor. Ca majoritatea lastunilor de copac si acesta este activ mai ales dimineata si seara. Aceasta pasare poate fi observata uneori cum coboara pe sol, se apropie de o balta formata in urma ploilor si bea apa atunci cand ii este sete.

Citește și:  Albatrosul de Atlantic cu ciocul galben (Thalassarche chlororhynchos)

In perioada clocitului femela depune un singur ou in cuibul construit in copac. Acesta este destul de mic, are forma concava si este realizat din bucatele de scoarta de copac, frunze, fire de iarba uscata, captusit cu puf si pene si consolidat cu saliva.

Lastunul de copac cu spate cenusiu este o specie comuna in sud-estul Asiei la fel ca si celelalte specii de lastuni de copac, care traiesc in acelasi areal. Numarul de exemplare este mare, nu este in pericol de disparitie. Ca specie face parte din ordinul Apodiformes, familia Hemiprocnidae si are denumirea stiintifica de Hemiprocne longipennis.

Video – Lastunul de copac cu spate cenusiu (Hemiprocne longipennis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.