Lastunul de horn este o pasare comuna in nord-vestul Americii de Sud si estul Americii de Nord. Face parte din categoria pasarilor migratoare care datorita structurii deosebite a aripilor au capacitatea si talentul sa faca zboruri acrobatice, sa se ridice la inaltimi mari si sa execute diverse manevre aeriene. Sunt pasari sociabile, isi petrec timpul in stoluri mari, mai ales inainte de perioada migratiei si in timpul ei. Lastunul de horn (Chaetura pelagica) in zbor

Este o specie mica, cu lungimea corpului de 12-15 cm si greutatea de 19-25 g. Penajul este similar la ambele sexe, iar coloritul sau predominant este in nuante gri, fumurii si maronii, mai inchise pe partea dorsala a corpului si mai deschise pe cea ventrala. Aripile sunt mari si zvelte, coada destul de scurta si finalizata brusc, cu un aspect bont, ochii sunt mari si negri, ciocul mic si ascutit, de culoare inchisa. Picioarele sunt scurte si subtiri, terminate cu degete mici si gheare ascutite si curbate. Lastunul de horn (Chaetura pelagica)

In perioada clocitului aceste pasari sunt singurele specii de lastuni care migreaza in regiunile din estul Americii de Nord, unde isi fac cuiburile in forma de cupa, din crengute si materii vegetale uscate lipite cu saliva, in scorburi de copaci, hornuri, hambare vechi sau altfel de structuri realizate de oameni. In timpul zilei pasarile isi cauta hrana preferata alcatuita din mici nevertebrate zburatoare si insecte, iar dupa lasarea serii se odihnesc pe crengile copacilor dar mai ales pe cosurile caselor, sau pe sub streasina acestora, in locuri ferite si foarte aproape de perete. Femela depune in cuib 1-5 oua care sunt clocite timp de 21 de zile de ambele pasari, schimbandu-se intre ele. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti cu larve de insecte (bogate in substante nutritive) si ocrotiti de acestia pana in momentul in care incep sa zboare, parasesc cuibul si devin independenti.

Citește și:  Dolul (Cuon alpinus) – Câinele roșu asiatic

Lastunul de horn are denumirea stiintifica de Chaetura pelagica, face parte din ordinul Apodiformes, familia Apodidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Lastunul de horn (Chaetura pelagica):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.