Legenda fantomei Bloody Mary este poate una dintre cele mai populare, datorită ritualului pe care îl fac în joacă mulți tineri, spunând diverse incantații pentru a o face să apară în oglindă. Jocul este cunoscut sub diferite nume: Bloody Mary (Mary cea sângeroasă), Hell Mary, Mary Worth. Pe scurt, incantându-i numele în fața oglinzii, o faci pe fantoma Mary să apară.

Există multe mituri și simboluri asociate cu oglinda, încă din cele mai vechi timpuri. În multe culturi, de exemplu, există tradiția de a acoperi sau a întoarce oglinzile când în casă este un mort. Aceasta ar servi la evitarea apariției diavolului în oglindă, care l-ar învia pe mort sub formă de strigoi. O superstiție veche legată de oglindă se referă la credința că spargerea sa aduce ghinion.

Oglinzile au proprietăți magice în miturile și legendele populare (dar și moderne). Existau ritualuri care se foloseau de oglindă pentru prezicerea viitorului. Există superstiția că dacă te uiți prea mult într-o oglindă îți apare diavolul. Această din urmă superstiție este împletită în diverse povești morale, în care se arată cât de periculos este să fii vanitos și să te admiri prea mult. Multe variante există, de obicei povestind despre o tânără frumoasă și vanitoasă care petrecea prea multă vreme în fața oglinzii și care a văzut la un moment dat chipul diavolului ca pedeapsă pentru vanitatea ei.

Legenda lui Bloody Mary

Există diverse variante ale legendei. Bloody Mary este spiritul (de obicei răuvoitor) al unei femei care fusese oribil desfigurată într-un accident. Înainte de accident, era o femeie foarte frumoasă care se admira foarte des în oglindă (din nou, morala poveștii). După ce a fost desfigurată, părinții ei au ascuns toate oglinzile din casă, pentru a nu-i permite să-și vadă fața. Totuși, Mary găsește într-o noapte o oglindă și se privește în ea. Șocată și dezgustată, dorindu-și vechea reflexie, ea intră în oglindă, de aceea poate fi invocată doar prin intermediul unei oglinzi. În alte variante, Mary sparge oglinda și se sinucide cu un ciob.

Varianta legendei urbane în care se vorbește despre Mary Worth este puțin diferită. Femeia avea un fiu care moare în accident, ea fiind oribil desfigurată. Când se uită în sfârșit într-o oglindă, se sinucide. Ea se reîntoarce în oglindă dacă cineva rostește „I believe in Mary Worth” (cred în Mary Worth) sau „Bloody Mary, I killed your son” (Bloody Mary, eu ți-am omorât fiul).

Citește și:  Ceasul Apocalipsei 2022 – doar o sută de secunde simbolice până la “miezul nopţii”

Legătura legendei cu Mary Tudor, regina care a devenit cunoscută sub numele de Maria cea sângeroasă – Bloody Mary, nu este sigură. Totuși, se spune că regina Maria I a Angliei este sursa originară a poveștii, în special deoarece regina pierduse câteva sarcini (de aici incantația „eu ți-am omorât copilul”).

Ritualul de chemare a lui Bloody Mary a fost un popular joc la petrecerile tinerilor începând din anii 60. Trebuie ca persoana să stingă lumina, să se posteze în fața oglinzii și să incanteze de 3 (sau 7, 13, chiar 100) ori Bloody Mary sau o altă versiune a numelui. Fantoma femeii va apărea astfel în oglindă. În unele ritualuri se folosește și o lumânare (ca în vechile ritualuri de ghicire a viitorului).

În puține variante ale legendei Mary este un spirit binevoitor – în aceste cazuri, ea îți prezice viitorul. De obicei însă, odată chemată, fantoma este înspăimântătoare, arătându-se plină de sânge și tăindu-i fața celui care a avut îndrăzneala să o invoce. Alte variante spun că cine o vede și se uită în ochii ei înnebunește sau că cine o invocă este capturat în oglindă.

Ritualul a devenit un joc popular la petrecerile tinerilor, care își dovedesc curajul invocând fantoma. De la aceste petreceri provin și povești care îmbogățesc legenda urbană cu mărturisiri ale tinerilor ce ar fi văzut-o pe Bloody Mary. Aceste povești așa-zis reale circulă pe Internet și prezintă cum un grup de fete (sau băieți) se decid să joace Bloody Mary și cum una dintre ele, după ce se incantează de un număr de ori, vede o față întunecată în oglindă sau chiar este tăiată pe față.

Recent au existat și mailuri în lanț, care te avertizează că, dacă nu trimiți la rândul tău mailul unui număr de persoane, vei fi bântuit de fantoma răzbunătoare. Legenda Bloody Mary a fost transformată în filmul omonim, însă a fost și sursă de inspirație pentru cunoscutul film horror Candyman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.