Lemingul cafeniu traieste in colonii numeroase in tundra si zonele impadurite din nord-estul Europei si pana in nordul Asiei, de asemenea arealul sau este alcatuit din zonele din Alaska si pana in nord-vestul Canadei.

Este un animal mic, are corpul grasut si indesat, acoperit cu blana, nu depaseste lungimea de 12-15 cm si greutatea de 45-150 g. Coloritul sau predominant maroniu a facut sa fie numit lemingul cafeniu. Pe partea superioara a corpului nuantele de culori sunt mai inchise, maro-intens spre negru, iar spre partile laterale se deschid, ajung la un cafeniu-deschis. Pe burta tonurile sunt mai luminoase, spre bej. O caracteristica a acestei specii este dunga neagra longitudinala de pe spatele corpului, care se intinde de la cap si pana la coada. La unele exemplare de lemingi care traiesc in diferite zone ale Americii de Nord aceasta dunga lipseste. Capul este mare, urechile mici si bine imblanite, aproape ca nu se observa. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa. Botul este scurt, prevazut cu vibrize lungi, fine si de culoare inchisa. Rolul lor este de a-l ajuta sa se orienteze mai usor dupa hrana. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, insa ii ofera posibilitatea sa se miste vioi, iar cu degetele lor prevazute cu gheare ascutite sa sape cu usurinta vizuini sau sa scormoneasca dupa radacinile plantelor. Coada este scurta de 1-1,5 cm, pare un ciot.

Lemingul cafeniu (Lemmus sibericus), Foto: natgeocreative.com

Este un mamifer ce realizeaza migratii sezoniere pe distante nu foarte lungi, in timpul iernii se indreapta spre zonele mai joase de tundra, unde climatul este mai putin aspru, de obicei pe malul lacurilor si a altor cursuri de ape, vai cu rauri sau iazuri. Iarna, cand stratul de zapada este destul de mare, obisnuieste sa-si sape piste pe sub acesta pentru a gasi vegetatia inghetata. Hrana sa consta din ierburi, muschi, rogoz, crengute fragede, licheni, fructe de padure, insecte, chiar si oua de pasari. Isi face cuibul in movile uscate si bine afanate de pamant, la adancimi de 10-30 cm, il captuseste cu fire uscate de iarba si fire de par din propria blana. Are obiceiul sa-si mascheze intrarea in cuib cu muschi si ierburi.

Perioada de imperechere poate fi in lunile de primavara sau de vara, iar uneori si toamna tarziu. Dupa imperechere, femela are o perioada de gestatie foarte scurta, de 18 zile, apoi face trei pana la noua pui. Lemingul cafeniu este un animal foarte prolific, se inmulteste usor si traieste in colonii mari, alcatuite din masculi, femele si puii lor.

Lemingul cafeniu are denumirea stiintifica de Lemmus sibericus, face parte din ordinul Rodentia, familia Cricetidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here