Liliacul cu spate golas al lui Davy are un aspect bizar al corpului si este cunoscut si sub numele de liliacul cu buza in forma de frunza sau liliacul cu mustata. Apare in regiunile din nordul Mexicului, sudul Braziliei si pana in estul Americii de Sud. Numeroase exemplare pot fi observate noaptea in peisajul Insulelor Antile si Trinidad.

Aceste specii de lilieci zboara frecvent in apropierea oraselor pentru a se hrani cu muste, tantari, insecte si molii atrase de iluminatul stradal. De asemenea pot fi observate deasupra lacurilor unde vaneaza insectele de la suprafata apei, sau foarte aproape de sol in zone deschise si in padurile de foioase pentru a prinde gandaci dar si insectele zburatoare de deasupra coronamentului copacilor.

Sunt activi noaptea pentru a se hrani, in restul timpului cuibaresc in colonii foarte mari (de pana la 800 000 de exemplare) in mine parasite, grote, pesteri, scorburi mari de copaci seculari si alte adaposturi asemanatoare.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 4-5,5 cm si greutatea de 5-10 g, comparativ cu alte specii de lilieci sunt de talie medie. Au lungimea cozii de 1-2,6 cm si lungimea antebratului de 4,1-5,6 cm. Intotdeauna antebratul este mai mare decat bratul, iar degetele sunt subtiri si lungi, au gheare, al treilea deget este cel mai mare, iar degetul mare este cel mai scurt dintre toate.

Liliacul cu spate golas al lui Davy (Pteronotus davyi), Foto: dkimages.com
Liliacul cu spate golas al lui Davy (Pteronotus davyi), Foto: dkimages.com

Picioarele sunt destul de lungi, la incheietura gleznei apare un pinten cartilaginos care ajuta liliacul sa-si intinda membrana de la coada. Genunchiul si laba fiecarui picior se pot indoi in directie opusa fata de cele de la alte mamifere. Bratele pot fi utilizate cu usurinta ca aripi la intinderea membranei ample, datorita sprijinului suplimentar oferit de vertebrele sudate, clavicula robusta si coastele aplatizate.

Chiar de osul pieptului (respectiv cel cunoscul drept stern) este prinsa o creasta centrala osoasa de care sunt fixati muschii bine dezvolttai utilizati in baterea aripii in jos. Capul este mare, iar urechile externe proeminente au lungimea de 1,5-1,8 cm. Ochii sunt mici si rotunzi, au irisul de culoare inchisa. Narile sunt mari, iar botul este robust.

Zborul acestui liliac este excelent, in repaus el isi impreuneaza aripile pe mijlocul spatelui si astfel ascunde blana de dedesubt. Poate zbura pana la altitudini de 2300 m, nu este un iubitor al padurii tropicale, apare foarte rar intr-un asemenea habitat. Reproducerea are loc in primele doua luni ale anului, femela face un singur pui care se dezvolta foarte repede.

Cuibul este facut intr-un loc ferit de caldura soarelui, de atacul pradatorilor si de ploaie. De asemenea in timpul iernii culcusul trebuie sa ii asigure o temperatura adecvata sa poata hiberna.

Liliacul cu spate golas al lui Davy are denumirea stiintifica de Pteronotus davyi, face parte din ordinul Chiroptera, familia Mormoopidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.