Lostrita (Hucho hucho) este un somon al apelor romanesti, care populeaza partile superioare ale raurilor din bazinul dunarean, ca: Bistrita, Tisa, Sava, Viseu, Dorna si altele. Traieste in apa adanca, curata si bine oxigenata, nu coboara in mare.

Este un salmoid mare, are corpul fusiform, acoperit de solzi mici, cu spinarea vanata-verzui si cu laturile galbene-argintii stropite cu pete negre in forma de X. Ajunge la 1,5 m lungime si 10-14 kg greutate. Are gura mare, cu dinti puternici, larga, se intinde dincolo de ochi.

Se reproduce primavara, in lunile aprilie-mai, cand apa incepe sa se incalzeasca. Icrele au 5-6 mm in diametru. In aceasta perioada atat femela, cat si masculul isi schimba coloritul. Femela depune un numar de 2 000-3 000 de icre/ kg din greutatea corpului, pe fundul apei, unde sapa o gropa adanca de 10-20 cm si lunga de 60 cm.

lostrita

Dupa ce apar puii, ea isi reia vechiul obicei de a trai solitar. Lostrita ajunge la maturitate dupa patru sau cinci ani. Este un peste pradator, inzestrat cu o mare forta, iese la vanat mai ales dimineata si seara. Se hraneste in special cu ciprinide, mreana, clean, oblet, dar si alti pesti. Nu renunta nici la broaste, sobolani de apa sau chiar anumite pasari acvatice. Este numita ,,tigrul apelor de munte”.

Citește și:  Specii de reptile marine preistorice, află cum trăiau acestea

In ultimii ani, acest peste frumos a devenit tot mai rar, datorita pescuitului excesiv, a poluarii apelor Dunarii (el fiind foarte sensibil la poluare), cat si datorita altor obstacole care impiedica reproducerea lui. Lostrita poate fi crescuta in instalatii piscicole, de unde se furnizeaza apoi puieti pentru popularea raurilor. Acest peste populeaza si apele din alte tari precum: Cehia, Ucraina, Slovacia si altele.

Lostrita este protejata prin lege, socotita un peste monument al naturii.

Va prezentam un video cu lostrita:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.