Luna iulie sau Cuptor, cum este denumită în tradiţia populară, este cea de-a şaptea lună a anului, potrivit calendarului gregorian, adoptat şi la noi, începând cu anul 1919, în vechiul calendar roman, în care anul începea la 1 martie, fiind cea de-a cincea lună – “Quintilis”. Tot prin tradiţie, fiecare săptămână a lunii iulie poartă câte un nume: prima este “Săptămâna secerişului”, a doua – “Săptămâna Panteliilor” (“surorile Sfântului Ilie, care pot aduce arşiţă), a treia – “Săptămâna lui Sânilie” (a Sfântului Ilie, care se sărbătoreşte la data de 20 iulie), iar a patra – “Săptămâna verii”.

Denumirea “iulie” vine de la numele generalui şi omului politic roman Iulius Cezar, născut în această lună (12 sau 13 iulie), în anul 100 i.Hr. El s-a numit dictator pe viaţă în anul 44 i.Hr. şi a avut un rol esenţial în instaurarea Imperiului Roman. Marcus Brutus, prietenul său, şi el politician din Republica Romană târzie, este cel care a complotat pentru a-l asasina pe Iulius Cezar, la Idele lui Marte, în speranţa că va salva Republica.

Luna iulie
Luna iulie

În vechiul calendar al grecilor antici, luna iulie se numea “Hekatombaeon”, de la numele sărbătorii “Hecatomba”, care începea în prima zi cu lună plină, după solstiţiul de vară şi când se sacrificau, în cinstea împăratului, o sută de animale (boi) – “hekaton” (o sută) şi “bous” (bou).

Întotdeauna, luna iulie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi aprilie, iar în anii bisecţi, ca luna ianuarie.

Citește și:  Echinocţiu – sensul şi originea cuvântului. Echinocţiul de primăvară 2021

Din punct de vedere astronomic, în luna iulie 2019, va avea loc o eclipsă totală de soare, care va fi vizibilă doar în zona Pacificului, în Argentina şi Chile, şi o eclipsă parţială de Lună, la data de 17 iulie, faza maximă, vizibilă din România, fiind la ora 00.30. În noaptea de 28 iulie, se va produce şi momentul cel mai intens al curentului de meteori Delta Aquaride, proveniţi din celebra cometă Halley.

Luna iulie, eclipsa de luna
Luna iulie, eclipsa de luna

Pornind de la datele astronomice, astrologii, la rândul lor, spun că aceste eclipse – de soare şi de lună – sunt indiciul unor momente de înnoire, de transformare pe toate planurile, de oportunităţi şi de energii benefice, care să ajute pe fiecare să depăşească aspecte de viaţă mai puţin favorabile. Chiar dacă luna iulie 2019 nu este o perioadă a progreselor notabile, totuşi, acum, astrele par a fi favorabile pentru regândirea unor atitudini şi decizii.

În privinţa tradiţiilor, o serie de sărbători sunt cinstite în luna iulie, pentru ca recoltele să fie îmbelşugate, iar oamenii să fie feriţi de rău: Cosmandinul (Sfanţii Cosma şi Damian, “doctori fără de arginţi”, cei care feresc oamenii de boli), la data de 1 iulie, Pricupul/Ziua Lupului (8 iulie), care ocroteşte cerealele de arşiţă şi pe copii “să nu-i fure lupul”, Sfântul Ilie (20 iulie), cel care stăpâneşte fulgerele şi tunetele şi care marchează miezul verii, când se culeg plante de leac si se recoltează mierea (“retezatul stupilor”), Sfântul Pantelimon (27 iulie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.