Colobus estic alb cu negru (Colobus guereza) face parte din categoria maimutelor cu ciot, din genul Colobus, datorita atrofierii degetului mare de la membrele din fata care este de forma unui ciot. Labele membrelor anterioare au cate patru degete, iar cele ale membrelor posterioare cate cinci. Arealul ei cuprinde regiunile impadurite si savanele din centrul si estul Africii, din Tanzania, Etiopia si Nigeria. Prefera padurile din apropierea apelor, este intalnita si la altitudini de pana la 3000 m.

Colobus estic alb cu negru - Colobus guereza, Foto: bruce-wedderburn.blogspot.ro

Aceasta maimuta este cunoscuta si sub denumirea de guereza cu mantie.

Corpul sau este acoperit cu blana de culoare alba si neagra. Pe intreg corpul predomina culoare neagra, fata este incadrata de alb, pe umeri, partile laterale si solduri, blana este stufoasa si alba. Pe spate blana are firul de par mai lung, fapt ce face sa apara de forma unei mantii. Coada este lunga de 53-83 cm, pornind de la baza are un colorit negru si se termina cu un mot alb.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 50-67 cm si greutatea de 7-14 kg. In general masculii sunt mai mari decat femelele si cantaresc mai mult. Fata este de culoare gri si nu este acoperita cu par, narile sunt mari si alungite, ajung pana aproape de gura.

Colobus estic alb cu negru, Femela cu pui

Colobus estic alb cu negru este un locuitor al padurilor virgine care isi petrece majoritatea timpului in copaci, este o specie arboricola si diurna. Traiesc in grupuri mici, de aproximativ 8-15 exemplare, in care exista intotdeauna un mascul dominant si 2-6 femele cu puii lor. Fiecare grup ocupa un teritoriu de cca. 15 ha, iar daca in zona apare un alt grup masculul conducator devine agresiv, face salturi si scoate urlete stridente pentru a indeparta intrusii. Fiind animale erbivore, hrana lor consta din muguri, frunze si fructe. Stomacul lor este tricameral, adaposteste bacterii intestinale care au rolul sa descompuna hrana formata din plante pe baza de celuloza si astfel sa obtina dublul substantelor nutritive fata de alte maimute care au o alimentatie asemanatoare.

Citește și:  Descoperă cele mai cunoscute specii de babuini din lume, maimuțe din genul Papio

In perioada de imperechere, fiecare femela dupa o perioada de gestatie de 5-6 luni face un singur pui. Acesta are corpul acoperit cu blana alba si abia dupa cateva luni are coloritul asemanator adultilor. Puiul este alaptat de femela o perioada de 24 saptamani, apoi este intarcat. Cand devin independenti masculii tineri parasesc grupul lor natal, doar femelele tinere raman in continuare alaturi de grup. Masculii ajung la maturitatea sexuala dupa 6 ani, femelele mai repede doar dupa 4 ani. Aceste maimute traiesc aproximativ 24 de ani.

Colobus estic alb cu negru face parte din ordinul Primates si familia Cercopithecidae. Desi sunt vanate pentru blana lor pretioasa, foarte ceruta in comert, riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Colobus estic alb cu negru (Colobus guereza):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.