Saki calugar (Pithecie monachus)Saki calugar (Pithecie monachus) este o maimuta arboricola cu coada care traieste in Mexic si America de Sud, in padurile tropicale de la est de Anzi, in regiunile cuprinse intre Columbia, Ecuador, Peru si Brazilia. Este cunocuta si sub denumirea de ,,maimuta latoasa” sau ,,parauacu”.

Are corpul acoperit cu blana latoasa, de culoare neagra-maronie, cu fire lungi si tepoase, de 12 cm, ce cad in suvite paste fata si imbraca frumos restul corpului, exact ca la urs. La saki cu barba rosie blana lunga de pe cap formeaza o gluga sau un capison.

Are corpul cam de 37-48 cm, greutatea de 1,5-3 kg, iar coada uneori depaseste lungimea corpului, ajunge la 40-50 cm. Datorita faptului ca are narile distantate este cunoscuta si sub numele de ,,nas-lat”. Maxilarele puternice sunt prevazute cu numerosi dinti, cu canini in trei muchii si incisivi ingusti si inghesuiti. Fata este golasa si de culoare maronie, ochii sunt mari si visatori, membrele sunt puternice, musculoase cu labe acoperite de blana mai deschisa la culoare fata de restul corpului, iar degetele prevazute cu unghii turtite si negre. Masculul se diferentiaza de femela prin corpul mai mare si prin cele doua dungi albe care apar pe langa nas, in partea stanga si in partea dreapta.

Citește și:  Dinozaurul Deinonychus, un prădător periculos ce vâna în haită

Saki calugar (Pithecie monachus) - MasculAceste maimute arboricole sunt linistite si timide, ele prefera sa stea in copaci in tacere, pentru a nu fi observate. Sunt animale diurne care traiesc in grupuri mici, familiare, formate din 2-5 indivizi, care isi petrec o parte din timp pentru ingrijirea corporala reciproca. Fiecare grup ocupa un teritoriu de pana la 50 de ha, desi uneori noaptea pot fi vazute mai multe grupuri dormind impreuna pe acelasi copac. Cand se simt in pericol sunt capabile sa scoata un strigat puternic de atentionare, iar principala lor arma de atac este sa-si dezveleasca dintii.

Hrana lor consta in special din fructe necoapte, dar uneori consuma si flori, frunze, mici nevertebrate, in special lilieci.

In perioada de imperechere, femela dupa o perioada de gestatie de aproximativ 6 luni face un singur pui, care in primele saptamani de viata sta agatat de burta ei, apoi cand devine mai independent sta agatat de spatele acesteia. Aceste maimute sunt in general animale monogame care traiesc impreuna pana la moartea unuia dintre parteneri.

Saki calugar face parte din ordinul Primates, familia Pitheciidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Saki calugar (Pithecie monachus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.