In randul viverinelor – animale din familia Viverridae – se situeaza si subfamilia Paradoxurinae ai caror reprezentanti traiesc in regiunile din sud-estul Asiei si unele chiar in sudul Europei. Una dintre aceste specii este civeta de palmier – un mamifer omnivor care populeaza regiunile cu paduri de foioase si mixte, cu plantatii din Filipine, Indochina, India, Indonezia, Insula Sulawesi, Insula Palawan, Insulele Moluccas si China. Poate fi observata pana la altitudini de 2400 m.

Are corpul lung si indesat, cu lungimea de 43-71 cm, greutatea de 1,5-4,5 kg si coada lunga de 40-66 cm. Blana este alcatuita din fire de par aspru, in nuante de culori cenusii-maronii cu dungi negre pe partea dorsala, negre pe partea ventrala, flancuri si zona capului, iar pe fata cu pete albe si negre formand o masca faciala ca la dihori. Ochii sunt mici si rotunzi, au irisul de culoare neagra. Botul este ascutit, maxilarele robuste prevazute cu dinti ascutiti si canini mari. De o parte si de alta a botului, pe buza superioara prezinta mai multe perechi de vibrize lungi de culoare neagra. Ca aspect general civeta de palmier se aseamana cu ratonul. Cand simte pericolul civeta se apara aruncand cu o secretie daunatoare produsa de glandele sale perianale. Membrele anterioare si posterioare sunt prevazute cu labe puternice, degete groase si gheare ascutite ceea ce ii ofera posibilitatea sa se catere cu usurinta pe trunchiurile si ramurile copacilor.

Citește și:  Remedii de casa pentru înțepături de albine și viespi

Civeta-de-palmier-Paradoxurus-hermaphroditus1Hrana sa consta din fructe (smochine, ananas, mango, banane, pepene galben si altele), iarba, muguri, insecte, larve de insecte, viermi, moluste, rozatoare, pasari si oua de pasari. Numele sau vine de la faptul ca adora sa consume seva unor specii de palmieri din care se prepara o bautura alcoolica – vinul de palmier.

Aceste animale sunt solitare si arboricole, cu puternice instincte teritoriale, isi marcheaza prin mirosuri (ale glandelor perianale) si excremente zona in care traiesc si o apara de intrusi. Doar in perioada de imperechere masculul si femela pot fi observati impreuna. Dupa o perioada de gestatie de 2 luni femela naste 2-5 pui pe care ii alapteaza timp de 11-12 luni, apoi acestia sunt intarcati si consuma hrana specifica adultilor. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 1 an. Speranta de viata la civeta de palmier este de aproximativ 22-25 de ani in conditii de captivitate si mai putin in habitatul ei natural, de pana la 14 ani.

Civeta de palmier isi cauta prada dupa apusul soarelui, ca toate animalele nocturne. Isi petrece timpul mai mult in copaci, dar daca este nevoie coboara si pe sol.

Civeta de palmier este o specie comuna in Asia, face parte din ordinul Carnivora, familia Viverridae si are denumirea stiintifica de Paradoxurus hermaphroditus.

Video – Civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus):

https://www.youtube.com/watch?v=sMsnyiTpJcM

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.