Antilopa de apă (Kobus ellipsiprymnus) este un mamifer impozant din familia bovidelor, răspândit în regiunile umede și uscate din Africa sub-sahariană. Caracterizată printr-o blană groasă și coarne arcuite, această antilopă se adaptează ușor mediilor de savană și pădurilor deschise, găsindu-și adăpostul în apă atunci când se simte amenințată. Cu o talie impresionantă și un temperament social complex, antilopa de apă este o specie fascinantă a faunei africane.

Antilopa de apa (Kobus ellipsiprymnus) este una dintre cele mai masive specii de antilope care are coarnele elipsoidale indoite in forma de arc, cu varful inainte. Aceasta antilopa este de talia unui cerb si traieste in regiunile din vestul, centrul si estul Africii, de la Limpopo de Nord, spre Africa de Sud si pana in Somalia.

Caracteristicile fizice ale antilopei de apă

Animalele adulte ajung la lungimea de 1,3-2,4 m, greutatea de 200-300 kg si au coada lunga de 10-45 cm. Au gaturi puternice si masive, mai ingust spre cap si mai gros spre umeri. Corpul este acoperit cu blana cu par aspru, lung si gros, de culoare cenusie sau roscata-maronie, care la exemplarele mai batrane are o nuanta mai inchisa.

Pe grumaz, pe bot, in spatele urechilor si in zona de deasupra ochilor prezinta pete albe, la fel si in zona de la baza cozii. Deasupra copitelor mari si pe dedesubtul acestora apar cercuri de culoare deschisa, chiar alba. La mascul coarnele sunt mari, inelate, proeminente si ating lungimea de aproximativ 1 m.

Cand se simt amenintate aceste animale se refugiaza in apa, unde inoata destul de repede si se scufunda, lasand afara doar nasul, fara a fi insa prea mult legate de acest mediu. In ciuda numelui lor de antilope de apa, ele traiesc mai mult pe solurile uscate alaturi de celelalte specii de antilope.

Mamifere copitate - Antilopa de apă

Comportamentul social și dieta

Hrana antilopelor de apa consta in mare parte din iarba, dar si din frunze, care sunt culese cu limba abila si apoi zdrobite intre incisivii inferiori si o pernita fara dinti aflata in maxilarul superior.

Masculii traiesc in turme mici de 5-10 indivizi sau uneori in turme de pana la 50 de membri, in care exista o ierarhie sociala stabilita in functie de lungimea coarnelor, precum si prin luptele frecvente care se dau intre ei. Cand turma paste, masculul cel mai batran sta de straja la o parte.

Masculii ajung la maturitatea sexuala dupa 6-10 ani si incep sa ocupe teritorii, pentru a se imperechea. Femelele traiesc in grupuri mai mici, razlete, de cate 10 exemplare, au o perioada de gestatie de 240 de zile si fac numai un pui.

Antilopa de apa face parte din ordinul Artiodactyla si familia Bovidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța ecologică și provocările conservării antilopei de apă

Antilopa de apă joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic al regiunilor de savană și pădure deschisă din Africa. Fiind un ierbivor mare, contribuie la controlul creșterii vegetației, permițând regenerarea naturală a ecosistemelor și creând spațiu pentru specii de plante diverse. Prin activitatea sa de hrănire, antilopa de apă ajută și la răspândirea semințelor, fapt care susține biodiversitatea plantelor în habitatul său.

Video – Antilopa de apa (Kobus ellipsiprymnus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.