Aguti lui Azara (Dasyprocta azarae) este un mamifer rozator de talie mare asemanator la aspect cu cobaiul, care traieste in padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Se diferentiaza de cobai prin lungimea mai mare a corpului, a membrelor anterioare si posterioare.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 50 cm si greutatea de aproximativ 3 kg. Coada este foarte mica, aproape ca nu se observa, are lungimea de 2,5 cm. Blana este in nuante de culori aurii, mai inchise pe partea dorsala a corpului si mai deschise pe partea ventrala in alb si galben-pal.

Exista aguti si cu un colorit in nuante de portocaliu. In obraji au pungi caracteristice de depozitare a hranei, urechile sunt proeminente, ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului cu irisul de culoare inchisa.

Botul este putin alungit, de o partea si de alta are cateva perechi de vibrize lungi, de culoare alba, dintii sai puternici il ajuta sa sparga cu usurinta si coaja tare a nucilor. La membrele din fata prezinta cate cinci degete, iar la cele din spate doar cate trei. Toate sunt prevazute cu gheare tari, ascutite si putin curbate.

Speranta de viata la aguti este de aproximativ 20 de ani. Poate fi intalnit atat in padurile tropicale, cat si in savanele si zonele cu terenuri cultivate, in grupuri familiale mici sau in perechi. Este un animal foarte activ pe timpul zilei, mananca stand pe membrele posterioare, iar cu cele anterioare tine hrana. Isi faca culcusul in scorburile mari ale copacilor seculari, sau isi sapa vizuini printre radacinile lor.

Citește și:  Furnicarul pitic (Cyclopes didactylus), un mamifer din familia Cyclopedidae

Aguti lui Azara

Are o preferinta mare pentru fructele de padure, frunzele si scoarta copacilor, radacinile, nucile si plantele fragede, dar de multe ori provoaca daune imense in plantatiile de trestie de zahar si banane. Este un animal zglobiu, are miscari gratioase si rapide, poate face salturi sau sa mearga la trap, nu se teme deloc de apa, inoata cu usurinta, dar nu se arunca cu capul inainte. Cand simte pericolul, are obiceiul sa scoata o serie de sunete ca un latrat. Oamenii il vaneaza pentru carnea lui foarte gustoasa si pentru blana.

In perioada de imperechere masculul isi apara teritoriul pe care il marcheaza cu secretia glandelor sale. Nu permite niciodata unui alt aguti sa se apropie de vizuina sa. Masculul si femela sunt, de regula, animale monogame, formeaza perechi pe viata. Isi acorda timp pentru a-si ingriji reciproc blana.

La aceasta specie femela naste doi pana la patru pui dupa o perioada de gestatie de 40 de zile. Puii inca de la inceput sunt suficient de bine dezvoltati, insa nu vad in primele zile, ei sunt alaptati, crescuti si ocrotiti numai de femela pana in momentul cand devin independenti si isi pot cauta hrana singuri. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni.

Aguti lui Azara face parte din ordinul Rodentia, familia Dasyproctidae. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie datorita defrisarilor mari si a vanatului excesiv.

Video – Aguti lui Azara (Dasyprocta azarae):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.