Mănăstirea de rit ortodox Breaza, cu obşte de maici, este situată în comuna Suciu de Sus din judeţul Maramureş, la o distanţă de 25 de kilometri de oraşul Târgu Lăpuş.

Iniţial, aici, s-a ridicat un mic schit format dintr-o bisericuţă de lemn şi două chilii. Lucrările de construcţie au avut loc în perioada 1954 – 1957, fiind susţinute cu ajutorul credincioşilor din localitate.

Mănăstirea cu hramul „Sfânta Treime” de la Breaza a fost ctitorită de ieromonahul Florea Mureşanu şi este poziţionată pe vârful unui deal golaş. În anul 1960, cei care se ocupau de întreţinerea mănăstirii au fost arestaţi de comunişti, aceştia incendiind clădirea.

După anul 1989, monahul Gavriil Burzo propune refacerea Mănăstirii Breaza. Preasfinţitul Iustinian Chira, episcopul Maramureşului, aprobă reînfiinţarea lăcaşului de cult, astfel că la data de 22 septembrie 1990 este pusă piatra de temelie chiar pe locul fostului schit. Biserica mănăstirii a fost ridicată din zid de cărămidă, având un plan în formă de navă, cu trei turle oarbe, de formă octogonală, prevăzute cu câte doua ferestre. În anul 1993, s-au realizat mai multe case anexe.

Biserica este decorată cu fresce în stil bizantin, executate între anii 1994 – 1997 de către pictorul Spiridon Gau, din Bacău.

În jurul bisericii, care stă mărturie a tradiției ortodoxe românești, s-au țesut numeroase legende locale. Una dintre acestea povestește cum iconostasul, sculptat manual de meșteri locali, a fost salvat miraculos de un incendiu care a amenințat să distrugă întreaga mănăstire la scurt timp după finalizarea construcției.

Astăzi, Mănăstirea Breaza nu este doar un punct de interes turistic, ci și un centru de pelerinaj pentru cei care caută liniște spirituală. Pe lângă arhitectura specifică zonei, mănăstirea oferă o colecție impresionantă de icoane vechi și obiecte de cult, adunate de-a lungul decadelor.

De-a lungul anilor, mănăstirea a devenit un simbol al rezilienței comunității ortodoxe din regiune, reprezentând un punct de referință pentru tradiția și spiritualitatea românească. Fiecare colț al acestui loc sacru are o poveste de spus, fiecare icoană și fiecare piatră fiind păstrătoare a istoriei și credinței neclintite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.