Mănăstirea de rit ortodox Breaza, cu obşte de maici, este situată în comuna Suciu de Sus din judeţul Maramureş, la o distanţă de 25 de kilometri de oraşul Târgu Lăpuş.

Iniţial, aici, s-a ridicat un mic schit format dintr-o bisericuţă de lemn şi două chilii. Lucrările de construcţie au avut loc în perioada 1954 – 1957, fiind susţinute cu ajutorul credincioşilor din localitate. Mănăstirea cu hramul „Sfânta Treime” de la Breaza a fost ctitorită de ieromonahul Florea Mureşanu şi este poziţionată pe vârful unui deal golaş. În anul 1960, cei care se ocupau de întreţinerea mănăstirii au fost arestaţi de comunişti, aceştia incendiind clădirea.

manastirea-breaza.jpg

După anul 1989, monahul Gavriil Burzo propune refacerea Mănăstirii Breaza. Preasfinţitul Iustinian Chira, episcopul Maramureşului, aprobă reînfiinţarea lăcaşului de cult, astfel că la data de 22 septembrie 1990 este pusă piatra de temelie chiar pe locul fostului schit. Biserica mănăstirii a fost ridicată din zid de cărămidă, având un plan în formă de navă, cu trei turle oarbe, de formă octogonală, prevăzute cu câte doua ferestre. În anul 1993, s-au realizat mai multe case anexe.

Citește și:  Biserica romano-catolică din Vinga: Obiective turistice Arad

Biserica este decorată cu fresce în stil bizantin, executate între anii 1994 – 1997 de către pictorul Spiridon Gau, din Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.