Mănăstirea și Biserica Franciscană din Deva, cu hramul Sfânta Maria, este un monument istoric de arhitectură care își găsește locul în lista monumentelor istorice din județul Hunedoara. Aceasta a fost fondată la începutul secolului al XVIII-lea, oferind un adăpost spiritual comunității catolice din zonă și păstrând povești ale tradiției franciscane transilvănene.

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara.jpg
manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-intrarea-in-biserica.jpg

Mănăstirea, construită între anii 1669 și 1752, afișează un stil arhitectural renascentist, având la bază piatră și cărămidă. Clădirea a fost reconstruită și restaurată de-a lungul secolelor, martoră la numeroase evenimente istorice, inclusiv incendii și cutremure care au lăsat urme adânci în structura sa.

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-intrarea-in-manastire.jpg
manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-sculptura-in-lemn.jpg

În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost confiscată și a suferit degradări semnificative. Odată cu căderea comunismului, a început procesul de reabilitare a clădirii, sub îndrumarea călugărului Csaba Böjte, care a transformat-o într-un adăpost pentru copiii orfani sau abandonați.

imagine-cu-manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara.jpg
manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-curtea-interioara.jpg

În prezent, în incinta mănăstirii funcționează Fundația Sfântul Francisc, care oferă sprijin și asistență copiilor fără familie, contribuind activ la dezvoltarea comunității locale și oferind un exemplu de caritate și iubire creștină.

Citește și:  Casa de pe str. 24 Ianuarie nr. 2 din Sebes : Obiective turistice Alba

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-interiorul-bisericii.jpg
culoar-cu-banci-de-la-manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Fiecare parte a mănăstirii, de la aripa de nord până la biserica adiacentă, are propria sa poveste și semnificație. Decorurile interioare, statuetele și inscripțiile barocului târziu, precum și ceremoniile religioase tradiționale, toate adaugă la atmosfera spirituală și istorică a locului. Prin intermediul mănăstirii și activităților sale, Deva se leagă de o tradiție religioasă și culturală profundă, demonstrând continuitatea și evoluția spiritualității în regiune.

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-sir-de-bancute.jpg
manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-poza-de-interior.jpg

Vizitatorii și credincioșii sunt întâmpinați într-un spațiu care respiră istorie și credință, unde fiecare colț al mănăstirii povestește despre trecutul orașului și despre viața comunității catolice din Deva. Cu un design interior impresionant și o atmosferă de liniște și reculegere, mănăstirea invită la reflecție și rugăciune.

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-statui.jpg
manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-gard-si-cruce-exterioara.jpg

În fiecare cameră, coridor și spațiu de cult, elementele arhitecturale și artistice aduc în prim plan frumusețea și complexitatea stilului baroc. Cei interesați de istorie, artă și arhitectură vor găsi în Mănăstirea Franciscană din Deva o sursă de inspirație și cunoaștere.

manastirea-si-biserica-franciscana-din-deva-judetul-hunedoara-imagine-din-spate.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.