Marele Canion din Arizona este o mărturie a erei glaciare, un peisaj uimitor care s-a format de-a lungul timpului. Factorii care au contribuit la șlefuirea și imaginea Marelui Canion de azi au fost: deplasarea plăcilor tectonice care a determinat înălțarea platoului Colorado; săpăturile râului Colorado care l-au măcinat în timp; pietrele uriașe transportate de apa topită a ghețarilor care aveau să erodeze pereții Marelui Canion; factori meteorologici. Toți acești factori și-au lăsat amprenta într-o măsură mai mare sau mai mică asupra actualului Marele Canion.
Marele Canion (Grand Canyon) sau Marele Canion al Râului Colorado, ca relief, este o formă geologică cu munți abrupți, săpați de apă, văi strâmte care corespund „cheilor” de munți, precum Cheile Bicazului.
Marele Canion se află în nordul Arizonei, în platoul Colorado, în SUA, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 447 km și o lățime ce variază de la 24 km la 400 metri; altitudinea cea mai înaltă din canion este de 1600 de metri.
Denumirea de Marele Canion al Râului Colorado vine de la faptul că râul Colorado a modelat acest platou, săpându-i munții pe parcursul a 6 milioane de ani, perioadă care s-a dovedit a fi incorectă. Noi cercetări au evidențiat și dovedit că această minunăție a naturii a fost săpată acum cel puțin 17 milioane de ani în urmă de râul Colorado.
Marele Canion s-a format într-un trecut mult mai îndepărtat, ceea ce face din el un depozit de comori pentru geologi. Spre exemplu, în Marele Canion există roci metamorfice vechi de 2 miliarde de ani care atestă coliziunea a două plăci tectonice. Această coliziune a dat naștere continentului Rodinia, insulele răzlețe din trecut fiind înglobate în masa gigantică a continentului ce avea să devină mai târziu America. Marele Canion ascunde straturi geologice, în care se pot observa urmele unui deșert care acoperea nu doar Africa ci și America, în urmă cu 265 milioane de ani în urmă. Marele Canion, de-a lungul formării continentelor, a fost scufundat de mai multe ori de apele preistorice, aici găsindu-se fosile a animalelor marine de mult dispărute; bureți asemănători celor de azi, scoici de râu de azi, cu o creastă pe mijloc numite brachiopode. Marele Canion s-a aflat sub apă acum 250 de milioane de ani în urmă, dar și acum 90 milioane de ani în urmă. Pereții verticali sunt și ei o mărturie a existenței apei în canion.
Pe lângă straturile geologice care îi dau un farmec aparte, coloristica canionului este foarte interesantă. Roșu cu grupuri de pini verzi, sau nuanțe de galben, verde, gri, violet, roz, maro sunt culori specifice straturilor geologice. Culoarea roșie este dată de un conținut ridicat de oxizi de fier, care au fost presați în rocă și au creat nuanța de roșu-brun intens.
În 1903 președintele american Theodore Roosevelt l-a încadrat ca monument natural susținând conservarea lui. A devenit în 1919 Parcul Național Marele Canion, iar în 1979 Marele Canion a fost inclus în patrimoniul cultural UNESCO.
Fauna Marelui Canion cuprinde coioți, căprioare, iepuri, vulpi, veverițe (unele dintre ele fiind și purtătoare de ciumă), bursuci, păsări răpitoare precum vulturul cu cap alb, condorul, șoimul călător etc.. Din punct de vedere al vegetației în Marele Canion, în partea de sud a râului se pot întâlni agave, yucca, cactuși, păduri de pini sau ienuperi. Vegetația din partea de nord a râului Colorado, mai bogată în precipitații (660 mm precipitații pe an), cuprinde păduri de pin, plopi de munte, molid argintiu. Precipitațiile substanțiale se produc în două sezoane: la sfârșitul verii și iarna.
Canionul este format în majoritate de roci sedimentare, însă există și roci cristaline, granit și șisturi vechi de 2.5 miliarde de ani, roci formate din nisip și scoici de acum 300 milioane de ani în urmă, spre culmile canionului, cât și roci din era mezozoică. Un veritabil spectacol al timpului, al cromaticii și al geologiei!
http://www.youtube.com/watch?v=p2X4U1mQzoE