Ajunul Craciunului este o seara plina de farmec, plina de bucurii, de cadouri, de zambete, de copii fericiti si de parinti impliniti (asta in cele mai fericite cazuri) si evident, de multe bucate, bine meritate dupa o perioada lunga de patruzeci de zile de post, mai ales pentru cei care au avut taria necesara sa il duca pana la capat. Masa din Ajunul Craciunului este intotdeauna impodobita cu farmec de femeile gospodine care vor sa-si bucure familia, si in tot acest ritual se includ nu numai ornamentele specifice ci si bucatele pe masura.
O masa de sarbatori este intotdeauna mai plina, mai indeslutatoare si cu mai multe optiuni. Pentru inceput, o fata de masa cu desene specifice este nelipsita, in centrul mesei lumanari si decoratii pline de simboluri si in multe cazuri si globulete atarnand de colturile ei, in preajma unui brad ce arde de nerabdare sa-i fie umplute radacinile. Iar cele mai harnice si grijulii gospodine se gandesc sa-si asorteze pana si servetelele de pe masa cu tacamurile si vesela.
Merindele de pe masa din Ajunul Craciunului
Printre bucatele ce le gatesc gospodinele in preajma sarbatorilor de iarna se regasesc cu siguranta traditionalele sarmalute si tot felul de preparate din carne de porc, pentru ca la urma urmei traditia striga dupa ele si o masa de Craciun nu se poate sa fie altfel. Eventual in casa in care adultii sunt vegetarieni, dar la romani aceste cazuri sunt extrem de rare. Lista cu preparate pentru sarbatorile de iarna este urmatoarea: sarmale, ciorba cu carne de porc, friptura de porc, carnatii, caltabosii si toba, toate facute din recent sacrificatul porc, salata de biof, pastrama si multe altele.
Desi in ziua de azi prea putini romani se mai chinuie sa cumpere porcul intreg pentru a-l prepara cu greu, acestea inca mai sunt prezente pe masa din Ajunul Craciunului, fie ca se opteaza pentru achizitionarea lor din magazinele de specialitate, fie ca se opteaza pentru prepararea lor in modul traditional, la domiciliu. De pe masa din Ajunul Craciunului nu trebuie sa lipseasca nici dulciurile, chiar daca gospodinele, prinse in alte treburi nu mai au energia necesara cat sa le faca acasa si le achizitioneaza, avand in vedere ca in prezent patiseriile sunt din ce in ce mai dezvoltate. Masa din Ajunul Craciunului este probabil mult asteptata dupa lungul post si desi este plina cu de toate, cu siguranta alimentele nu sunt si nici nu vor fi consumate in urmatoarele trei zile, atat cat tine Craciunul. Dar este o regula mai mult decat generala ca sarbatorile de iarna sa fie intampinate cu belsug si sa indestuleze pe toata lumea.
Dar cum nu toata lumea are suficient, unele cazuri sunt chiar triste. Nu mai punem reportajele facute anual in perioada Craciunului cu familii care nu au ce pune pe masa si nici sub brad asa cum cere traditia, dar pentru ele sunt rezervate o serie de ganduri bune din partea restului. Pentru masa din Ajunul Craciunului multe familii opteaza si pentru comenzi la domiciliu, avand in vedere ca femeile emancipate din ziua de azi trebuie sa si aduca bani in casa si nu numai sa umple masa cu preparate si astfel se duce o adevarata lupta intre preparatele traditionale, pregatite in casa si cele cumparate, umplute cu te miri ce diverse substante.
Masa de Craciun trebuie asadar sa fie plina cu de toate si desigur cu bucurie. Exista si familii care nu pun atat de mult accent pe faptul ca trebuie sa aiba belsug si opteaza pentru o masa in oras cu aceasta ocazie si apoi pentru vizite la diverse cunostinte. Insa oricat de saraca sau bogata este masa din Ajunul Craciunului, putem miza oricand pe faptul ca bradul este esential si da toata magia sarbatorilor de iarna. In plus Craciunul trebuie sa se simta, nu trebuie sa se vada, asa ca mai bine ne-am face griji sa avem inima plina de ganduri bune, decat masa plina de bucate sofisticate, desi acestea sunt esentiale pentru a intra in spiritul Craciunului.
Masa din Ajunul Craciunului este, din pacate, de multe ori si daunatoare si nu numai aceasta, ci si cele care-i urmeaza, avand in vedere ca dupa o perioada destul de lunga de post si de consum de alimente usoare sau mai putin toxice, care in nici un caz nu sunt asa de greoaie pentru organism, trecerea este mult prea brusca si consumul mult prea mare. Asta inseamna ca masa din Ajunul Craciunului, masa de Anul Nou si mesele de sarbatori in general, trebuiesc temperate si in nici un caz exagerate, pentru a evita unele complicatii sau neplaceri ce pot aparea dupa. Avand in vedere ca pana si medicii recomanda un consum moderat de bucate in timpul sarbatorilor, ar trebui ca oamenii sa tina cont de aceste sfaturi si sa se ingrijeasca mai mult.