Masdar – asa se va numi viitorul oras, suta la suta ecologic, un eco-oras, in Emiratele Arabe Unite, a carui constructie a inceput in 2008. Masdar se va afla in apropierea aeroportului international din Abu Dhabi (cel mai mare dintre emirate) si va putea gazdui peste 50 000 de locuitori, peste 1 500 de companii si o mare universitate specializata in energii regenerabile. Eco-orasul va fi gata in anul 2020.Masdar - orasul ecologic

Denumirea – Masdar – vine din limba araba (masdar insemnand “sursa”/ “izvor”). Initiativa realizarii unui eco-oras ii apartine sultanului Ahmed Al Jaber, iar proiectul a fost pus la punct de Cabinetul britanic de design si arhitectura Foster& Partners, condus de Norman Foster. Este gandit ca primul oras din lume cu « zero carbon, zero deseuri », cu economie « circulara » – o expresie generica pentru un sistem in care se foloseste, pentru orice, materie reciclabila, care sa nu dauneze, in niciun fel, mediului ambiant. Astfel, totul se va baza pe energie fotovoltaica (panouri solare) si energie eoliana (terestra si marina). Fatadele constructiilor vor fi orientate astfel incat sa valorifice la maximum lumina soarelui si vantul, de jur imprejurul orasului vor exista ziduri care sa protejeze de caldura desertului, transporturile vor fi fara emisii de gaze cu efect de sera, optandu-se, in mare masura, pentru mersul pe jos sau cu bicicleta. Pentru distante mai lungi, va functiona un tramvai 100% ecologic, de tip monosina, de suprafata sau subteran, in ale carui cabine incap pana la zece persoane si care va opri la fiecare 200 de metri. Centrala solara principala va ocupa o suprafata de 22 de hectare, iar o uzina de desalinizare a apelor marine va asigura apa potabila. Apele uzate se vor folosi pentru irigarea suprafetelor de pe care se vor obtine biocarburanti. Suportul financiar va fi asigurat si prin investitiile unor banci din Germania, Elvetia, Japonia. WWF (Fondul Mondial pentru Natura) si-a exprimat, de asemenea, dorinta de a sprijini acest urias proiect. Pentru gestionarea oricaror feluri de sisteme implicate in functionarea primului oras din lume in intregime ecologic, au fost formati specialisti, in cadrul MIT ( Massachusetts Institute of Technology), din Statele Unite ale Americii. Costul total pentru constructia orasului ecologic Masdar a fost estimat la aproximativ 15 miliarde de dolari.

Citește și:  Filatura de bumbac - o inventie englezeasca

Exista si „sceptici” care considera ca proiectul Masdar, orasul in intregime ecologic, nu va fi decat un fel de simbol pentru Abu Dhabi, ca, pana la urma, este vorba doar de cartiere luxoase pentru privilegiati, un Gated community, ceea ce ar insemna cartiere rezidentiale in care accesul este controlat, iar spatiul public privatizat, ilustrare a unei tendinte actuale, in anumite parti ale lumii, de a crea „enclave” de tehnologie, pentru care termenul de „durabilitate” nu are prea multa acoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.