Medicina reproductivă este considerată, de o mare parte a comunităţii ştiinţifice, a treia mare revoluţie a modernităţii, după Revoluţia industrială (de la sfârșitul secolului al XIX-lea) şi după Revoluția Digitală, în plină desfăşurare, toate cu impact major asupra vieţii individuale şi asupra societăţii, în general.

Desigur, fiind vorba de “revoluţii” în domeniul ştiinţei şi al tehnologiei, pot fi menţionate multe alte momente semnificative şi opiniile sunt diverse în acest sens, dar “medicina reproductivă” ocupă un loc esenţial şi de necontestat, pentru că a generat “o transformare irepetabilă din punct de vedere istoric în eficiența reproducerii umane”, după cum se menţionează într-un studiu publicat de John MacInnes, profesor la Universitatea din Edinburgh, şi Julio Pérez Díaz, ambii specialişti în schimbările socio-demografice.

Interesul deosebit, acordat în epoca actuală progreselor extraordinare înregistrate în domeniul Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM), în relație cu aspecte legate de familie și fertilitate, se explică şi printr-o realitate pe care studiile şi statisticile o evidenţiază cu tot mai multă insistenţă – fertilitatea scăzută, îmbătrânirea populaţiei, ritmul stresant al vieţii profesionale, în detrimentul familiei, al procreării etc.

Dorinţa de a avea copii este intrinsecă naturii umane şi infertilitatea, care afectează o persoană din şase, la nivel mondial, cum arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care include o analiză a datelor despre infertilitate din 1990, până în 2021, poate avea efecte multiple asupra persoanelor care se confruntă cu această problemă, influențând sănătatea psihică și fizică, relațiile de cuplu și viața socială.

Statisticile spun că, pe măsură ce fertilitatea umană scade, lumea devine tot mai îmbătrânită. Specia noastră nu a trăit niciodată în societăți în care erau mai multe persoane în vârstă decât copii, dar se pare că, într-un viitor nu prea îndepărtat, în condiţiile în care se ignoră un asemenea fenomen, s-ar putea întâmpla acest lucru.

Ce înseamnă “medicina reproductivă”?

Medicina reproductivă
Medicina reproductivă

“Medicina reproductivă” este un concept care exprimă o schimbare majoră şi rapidă în tehnologiile și practicile legate de reproducerea umană, cu un impact pozitiv uriaş asupra modului în care oamenii cu probleme de infertilitate percep și gestionează un astfel de aspect al vieţii lor.

Este un domeniu care apelează la tehnologii avansate şi echipamente performante si care se defineşte printr-o gamă largă de servicii și tratamente – diagnosticarea cauzelor infertilității, terapii personalizate, menite să ajute cuplurile/ persoanele interesate să conceapă și să ducă la termen o sarcină sănătoasă, suport și consiliere în legătură cu aspectele psihologice ale infertilităţii, pentru ca pacienții să facă față mai uşor stresului emoțional pe care îl presupune o astfel de situaţie.

Această veritabilă “revoluţie” reprezentată de medicina reproductivă include dezvoltarea și implementarea de tehnologii diverse, cu şanse mari de reuşită, precum fertilizarea in vitro (FIV), care reprezintă 99% dintre procedurile de tratament al fertilităţii, cu rezultate încurajatoare (s-a dovedit a fi modalitatea cea mai de succes în ultimele decenii), inseminarea intrauterină (IUI), diagnosticarea genetică preimplantatorie (PGD), crioconservarea ovulelor și spermei, precum și alte tehnici de reproducere asistată.

Din 1978, de la naşterea, într-o clinică din Marea Britanie, a Louisei Brown, primul copil care a fost conceput prin fertilizare in vitro (FIV), graţie fiziologului britanic Robert Geoffrey Edwards (care a şi fost răsplătit abia in 2010, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, “pentru dezvoltarea fertilizării in vitro”) şi până astăzi, progresele înregistrate în acest domeniu au fost spectaculoase, propulsând medicina reproductivă la cote fără precedent şi ajutând milioane de cupluri care se luptă cu infertilitatea să-și îndeplinească dorința de a avea un copil.

Mai este infertilitatea un subiect tabu în secolul 21?

Infertilitatea umană, definită în studiile de specialitate ca “incapacitatea de a ajunge la sarcină după 12 luni sau mai mult de act sexual regulat neprotejat”, în ciuda faptului că este o realitate din ce în ce mai prezentă, inclusiv în dezbaterea publică, în mass-media, în mediul privat rămâne, în mare măsură, un subiect tabu.

Deși informațiile despre infertilitate sunt mai accesibile ca niciodată, există încă un deficit de educație în ceea ce privește cauzele, tratamentele și impactul emoțional al acestei probleme intime, care generează o multitudine de stări greu de controlat şi de acceptat – frustrare, tristeţe, stres, anxietate, jenă, vinovăţie, sentimentul de eşec personal, teama de reacţiile celor din jur etc.

Oricât ar părea de surprinzător şi nefiresc, mulți oameni nu înțeleg pe deplin infertilitatea, ceea ce contribuie la perpetuarea miturilor și a stigmatelor, având în vedere că, inclusiv acum, la începutul mileniului al III-lea, în multe culturi/ comunităţi, capacitatea de a avea copii este strâns legată de identitatea personală și de valoarea socială a individului, persoanele care se confruntă cu infertilitatea putându-se simţi marginalizate, unii considerând că acestea nu îndeplinesc un rol fundamental în societate.

Mai persistă, de asemenea, un alt mit, acela că infertilitatea este o problemă exclusiv feminină. În realitate, după cum arată studiile recente, 30% dintre situaţiile în care un cuplu nu poate avea copii se leagă de infertilitate la femei, acelaşi procent este valabil şi pentru bărbaţi, în timp ce 20% dintre cazuri ţin de ambii parteneri, iar alte 20% rămân inexplicabile.

În niciuna dintre aceste situaţii însă, infertilitatea nu este o fatalitate, nu este ireversibilă (spre deosebire de sterilitate), iar medicina reproductivă oferă astăzi soluţii – fertilizarea in vitro (FIV) și alte forme de reproducere asistată, al căror succes a fost validat de realitate.

Ce ar trebui să ştie orice cuplu referitor la infertilitate şi la medicina reproductivă?

Medicina reproductivă, cuplu
Medicina reproductivă, cuplu

Infertilitatea și medicina reproductivă sunt subiecte complexe și cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate ar trebui să fie bine informate, pentru a lua decizii corecte și pentru a parcurge mai uşor calea pe care decid să o urmeze. Iată câteva aspecte esențiale, pe care orice cuplu ar trebui să le cunoască:

  • Infertilitatea (o problemă pentru 10- 15% dintre cuplurile din întreaga lume şi care înseamnă incapacitatea de a concepe un copil după un an de încercări regulate și neprotejate, șase luni pentru femeile peste 35 de ani), poate afecta atât bărbații, cât și femeile și poate avea diverse cauze.
  • Evaluarea infertilității implică teste pentru ambii parteneri, inclusiv analize de sânge, pentru a verifica nivelurile hormonale, analize ale spermei, ecografii etc. – o evaluare personalizată, care va ţine cont de istoricul medical al fiecărui partener.
  • Fertilitatea poate fi afectată de stilul de viaţă – stres, fumat, consum de alcool, obezitate, diverse diete inadecvate/ excesive etc. – de aceea adoptarea unui stil de viață sănătos și reducerea expunerii la substanțele chimice toxice (precum pertubatorii endocrini, utilizaţi în nenumărate produse cu care intrăm în contact zilnic – sticle sau alte ambalaje din plastic, conserve, cosmetice, tuburi farmaceutice din aluminiu, telefon, unguente, ambalaje pentru creme etc.) pot îmbunătăți șansele de concepție.
  • Medicina reproductivă oferă multiple opțiuni de tratament şi tehnologii avansate de reproducere asistată, cum ar fi medicamentele pentru stimularea ovulației, inseminarea intrauterină (IUI), fertilizarea in vitro (FIV) etc., iar cuplurile care apelează la o variantă sau alta trebuie să fie bine informate și să se consulte cu medicii specialişti, pentru a înțelege pe deplin consecințele deciziilor lor.
  • În România, fertilizarea in vitro este practicată din anul 1993, în mai multe clinici, la care apelează mii de cupluri anual, cărora specialiştii în medicina reproductivă le oferă toate informaţiile şi serviciile necesare.
Citește și:  Tehnici de lectură rapidă. Cum citim o carte în timp scurt şi cu maximă eficacitate?

Tehnologia de Reproducere Asistată – evaluări, concluzii încurajatoare

Fertilizare in vitro
Fertilizare in vitro

Se pare că, până la momentul actual, în lume, peste opt milioane de copii s-au născut cu ajutorul Tehnologiei de Reproducere Asistată (ART – Assisted Reproductive Technology), iar unii dintre aceştia sunt deja la vârsta tinereţii/ maturităţii.

Deşi puţine si parțiale, există totuşi studii care au evaluat (pe perioade mai îndelungate, până la vârsta maturităţii) sănătatea fizică, dezvoltarea și bunăstarea psihosocială a copiilor concepuți prin ART, în comparație cu cei concepuți în mod natural (NC), pe baza unor chestionare care au inclus o măsură standardizată a calității vieții (World Health Organization Quality of Life – Brief Assessment (WHOQoL-BREF), vizând patru aspecte – fizic, psihic, relaţii sociale şi mediu.

S-a constatat că majoritatea subiecţilor au avut o evoluţie foarte bună, fără probleme speciale de sănătate (altele decât cele asociate firesc, de exemplu, cu diferite etape ale copilăriei şi adolescenţei) sau comportamentale, că nu diferă prin nimic de ceilalţi în niciuna dintre evaluările de adaptare socială sau emoțională, aşa cum nu există diferenţe nici în privinţa relaţiei părinte – copil (mai ales în perioada adolescenţei), cu sublinierea că părinţii copiilor născuţi prin Tehnologie de Reproducere Asistată, aşa cum a rezultat din răspunsurile lor, par deosebit de motivaţi şi competenţi (fără ca stresul din timpul perioadei de aplicare a procedurilor să fi afectat în vreun fel relaţia ulterioară părinte – copil).

Louise Brown (primul copil conceput prin fertilizare în vitro), care va împlini anul acesta 46 de ani, mărturisea într-un interviu că a văzut pentru prima dată faimosul videoclip filmat în sala de operație, în 1978, când a respirat pentru prima dată, când a împlinit vârsta de patru ani, adăugând că nu crede că mama sa, Lesley Brown, “și-ar fi putut imagina cât de mare va fi impactul fertilizării în vitro și câți copii se vor naște”.

Infertilitatea, medicina reproductivă şi paradoxurile societăţii actuale

Paradoxurile actuale
Paradoxurile actuale

Doi jurnalişti francezi, Pauline Pellissier și Victor Point, într-o carte publicată în 2022, intitulată “Génération infertile ? De la détresse au business, enquête sur un tabou” (“Generaţia infertilă? De la suferință la afaceri, investigație într-un tabu”), analizând problema infertilităţii în societatea actuală, pe baza a sute de interviuri şi a nenumărate statistici, au ajuns la o concluzie cel puţin surprinzătoare – “probabil că, în mai puţin de două decenii, pentru majoritatea cuplurilor va fi necesară recurgerea la procrearea asistată medical”.

Scăderea fertilității umane în epoca actuală, după cum evidenţiază majoritatea cercetărilor, inclusiv cartea citată anterior, este influențată de o combinație complexă de factori biologici, comportamentali și de mediu, dar, paradoxal, una dintre principalele cauze ale scăderii fertilității umane pare a fi “prosperitatea”, implicit o schimbare a “scopului vieţii”. Mai ales în societăţile dezvoltate, procrearea nu mai este văzută ca scop al existenței, ci, mai degrabă, viața este privită ca o călătorie către prosperitate și împlinire de sine.

Într-un astfel de context, timpul devine principalul duşman. Multe cupluri aleg să amâne nașterea copiilor din diverse motive (inclusiv cariera și educația). Or, fertilitatea naturală scade odată cu vârsta, în special după 35 de ani, pentru femei, și după 40 de ani, pentru bărbați.

În plus, factorii de mediu (expunerea la poluanți industriali, pesticide, metale grele), perturbatorii endocrini (substanțele chimice omniprezente în produsele de uz zilnic), dietele sărace în nutrienţi esenţiali, deficienţele de vitamine şi minerale, stresul asociat utilizării intensive a tehnologiei etc. – toate afectează negativ sănătatea reproductivă atât la bărbați, cât și la femei.

Conştientizarea cauzelor care pot conduce la infertilitate, informarea corectă despre posibilităţile oferite de medicina reproductivă, abandonarea prejudecăţilor şi stereotipurilor pot ajuta la depăşirea unor astfel de probleme şi la găsirea celor mai potrivite soluţii, în acord cu dorinţele, sentimentele şi istoria personală a celor implicaţi.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.