Moară din Seini a fost construită în anul 1875 şi funcţiona cu un compresor de aer cu debite mari numit suflanta. Acest dispozitiv a fost introdus în secolul al XIX-lea şi a fost folosit pentru curăţarea boabelor de grâu.

Astăzi, este în stare deteriorată, dar autorităţile se ocupă de renovarea sa. În spatele morii, se afla o presă de ulei.
Localitatea cu acelaşi nume mai are câteva clădiri ce datează din secolul al XIX-lea. Casa de Economii Sătmăreana este acum o casă locuită, însă pe atunci era împreună cu Casa de Economii Seini şi Cooperativă de Credit Seini, baza economică a oraşului.

Casa familiei Papolczy, este denumită şi Casa Bay. Aici, a fost pe rând un centru de recrutare, internatul liceului şi sediul unei firme, astăzi fiind un monument demn de vizitat.

Mândria localinicilor este reprezentată de casa familiei Kavasi. Cel care a construit casa Kavassy Sandor, a vândut casa şi a părăsit ţara după Primul Război Mondial. Noul proprietar, Ioan Buteanu, a făcut câteva modificări, însă în 1949 îşi pierde întreaga avere şi imobilul datorită colectivizării. Casa a devenit apoi sediul Întreprinderii de Stat, sediu de partid, sediu de fermă într-un final ajungând să fie părăsite. Astăzi, este deţinută de familia Pop care au transformat-o într-o pensiune.

Sediul primăriei Seini a fost ridicată la începutul secolului trecut. Se numea Casa Barany-Craciun şi a trecut prin multe schimbări (având la parter farmacie, cabinet stomatologic şi magazine de fierărie), fiind chiar sediul Fermei de Stat.

drumul-spre-moara-din-seini-judetul-maramures.jpg
moara-din-seini-judetul-maramures.jpg
zidarie-de-la-moara-din-seini-judetul-maramures.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ