Numită şi Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus, Mocăniţa de pe Valea Vaserului este o cale ferată cu ecartament îngust, situată în judeţul Maramureş. Aceasta este considerată monument istoric, fiind un punct important de atracţie turistică al zonei, datorită faptului că pe aici încă mai circulă locomotive cu abur.

Traseul turistic regulat are loc între Vişeu de Sus şi Paltin pe distanţa de 21,6 kilometri, iar drumul trece printr-o vale sălbatică, dar şi printr-o regiune împădurită, mergând de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Pe Calea Ferată din Vişeu, construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760 mm, circulă 4 locomotive cu abur.

Lucrările de construcţie la Calea Ferată Forestieră de pe Valea Vaserului au început în anul 1932. În România, căile ferate forestiere au continuat să fie folosite chiar şi după anul 1945, când, în restul Europei, au fost înlocuite cu drumuri forestiere. În ţara noastră, s-au produs locomotive cu abur până în anul 1986, iar în 1989 încă existau peste 15 căi ferate forestiere cu puţin peste 1000 de kilometri de şină.

În prezent, singura cale ferată forestieră încă funcţională este Mocăniţa de pe Valea Vaserului, aflată în proprietatea statului. Din anul 2003, exploatarea feroviară în zonă este realizată de firma română R.G.Holz Company S.R.L., care are în administrare depoul şi majoritatea vagoanelor şi locomotivelor.

mocanita-de-pe-valea-vaserului.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ