Monitorul de nisip are obiceiul de a se ridica pe membrele posterioare, (coada sa lunga servindu-i drept punct de sprijin) pentru a inspecta mediul din jurul sau. Traieste in regiunile de coasta, cu paduri de mangrove din sudul Noii Guinee, din Australia. Este cunoscut si cu numele de iguana lui Gould sau monitorul lui Gould si a fost descrisa ca specie in anul 1838 de cercetatorul zoolog si biolog englez George Robert Grey. Numele sau vine de la faptul ca traieste intr-un mediu arid, in padurile de coasta sau deserturile de nisip.
Aceasta soparla monitor este un pradator vorace, prinde tot felul de vietuitoare din mediul sau natural, insa daca are ocazia consuma si carne stricata sau lesuri de animale mari. De obicei mananca mici mamifere, reptile cum sunt serpii, broastele si soparlele, dar si pasari, oua de pasari, insecte, rozatoare, crabi, broaste testoase si canguri.
Are corpul destul de mare si musculos, la varsta adulta poate masura 0,75-1 m. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si mai puternic, poate avea greutatea si de 5-6 kg. Coloritul sau este mai inchis pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala (uneori chiar alb cu numeroase pete).
Nuantele pot varia de la negru spre galben, iar pe spatele corpului apar pete mici luminoase galben-deschis sau crem pe un fond de culoare inchis. Capul este destul de mare dar ingust ca la majoritatea speciilor de monitori, gatul lung si gros, botul alungit, limba lunga si bifurcata, maxilarele prevazute cu numerosi dinti ascutiti cu ajutorul carora musca cu lacomie.
Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare inchisa. Coada este foarte lunga si puternica, in caz de pericol este folosita pentru aparare asemanator unui bici. De asemenea picioarele sunt lungi si robuste, prezinta degete mari si gheare ascutite ce devin ,,arme de atac” impotriva pradatorilor. Monitorul de nisip are obiceiul de a adopta o pozitie de atac foarte agresiva impotriva inamicului dar si capacitatea de a fugi atat de repede, incat depaseste si omul.
Perioada de imperechere coincide cu sezonul ploios. Reproducerea este ovipara, femela depune 11-13 oua in cuiburi pe sol, dar mai ales in termitiere. Sapa gropi si aseaza ouale inauntru, pentru a le proteja de conditiile climatice aspre din zonele desertice in care traieste. Dupa o perioada de 7 luni (daca temperatura este mentinuta in jurul valorii de 28 grade Celsius) ouale eclozeaza si apar micile soparle care au lungimea de 30 cm.
Monitorul de nisip este o specie comuna in Australia, are denumirea stiintifica de Varanus gouldii, face parte din ordinul Squamata, familia Varanidae. Sunt cunoscute trei subspecii ale acestui gen: Varanus gouldii gouldii (din vestul si nordul Australiei), Varanus gouldii rubidus (traieste in zonele uscate din partea centrala a Australiei de Vest) si Varanus gouldii hornii (din sudul Noii Guinee).
Video – Monitorul de nisip (Varanus gouldii):
https://www.youtube.com/watch?v=ilH1rq2AYMM