Morunul (Huso huso) este unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din Europa, renumit pentru dimensiunile sale impresionante și pentru icrele sale valoroase din care se produce caviarul. Prezent în special în Marea Neagră și Marea Caspică, acest gigant al apelor poate ajunge la o lungime de 5 metri și o greutate de peste 1000 de kilograme. Morunul este o specie migratoare care își petrece o mare parte din viață în mare, dar își depune icrele în apele dulci ale fluviilor.

Morunul (Huso huso) este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce din Europa, care face parte din ordinul Acipenseriformes si familia sturionilor Acipenseridae. Este raspandit in special in Marea Neagra, Marea Caspica, mai putin in Marea Mediterana si Marea Adriatica.

Cum recunoști morunul: trăsături fizice și dimensiuni impresionante

In Marea Neagra sunt exemplare de 1,7 – 2 m si greutate de 50 – 150 kg, uneori pot ajunge si la 5 m si 500 – 1200 kg. Morunii ierneaza in grupuri. Este raspandit de-a lungul litoralului roamnesc, in apele Dunarii, la Razelm si mai rar in baltile Dunarii.

Acest peste are corpul cenusiu-verde, alb pe partea ventrala. Forma corpului este alungita, sub botul sau de forma triunghiulara, usor aplatizat si ridicat spre varf, se gaseste gura mare, de forma semilunara. Pe toata suprafata corpului are placi osoase: 9 – 11 pe partea ventrala si 41 – 52 placi laterale.

In fata gurii are cateva proeminente carnoase, scurte, pe care le foloseste in capturarea prazii. Fiind un peste pradator, morunul se hraneste cu diferiti pesti mici precum: hamsii, hering, avat, crap, platica, babusca, guvizi, dar si cu creveti si crapi, uneori si cu pasari acvatice. Comparativ cu ceilalti sturioni, morunul este un mare carnivor.

morun

Primavara si toamna, morunii adulti migreaza in amonte, in apele putin adanci, unde depun icrele, o data la 2-4 ani, printre pietre si nisip. O singura femela produce cca. 300 000 – 5 000 000 de icre.

Dupa un timp foarte scurt, doar de o saptamana, puietul care iese din oua migreaza spre mare. Acest peste creste incet, dar traieste in general mult, 30-60 de ani, uneori poate depasi si 100 de ani.

Morunul este un peste preferat de pescari, pentru carnea si icrele sale de calitate, din care se face caviarul. Pescuitul intensiv a dus la micsorarea numarului de indivizi. Desi morunul este un peste de mare, multi specialisti il considera un peste de rau.

Caviarul de morun: o delicatesă apreciată la nivel mondial

Caviarul de morun este una dintre cele mai prețioase delicatese din lume, fiind obținut din icrele acestui pește impresionant. Femelele de morun pot produce între 300.000 și 5 milioane de icre într-o singură perioadă de reproducere, iar icrele sunt colectate și procesate pentru a crea caviarul negru, renumit pentru gustul său rafinat.

Din păcate, pescuitul intensiv pentru caviar a contribuit semnificativ la declinul populațiilor de moruni. În prezent, multe țări au introdus reglementări stricte privind pescuitul și exportul de caviar, iar programele de reproducere în captivitate au devenit o soluție pentru protejarea acestei specii valoroase.

Va prezentam un video cu morunul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.