Zorilla (Ictonyx striatus), cunoscută și sub numele de dihorul african, este un mustelid dungat care trăiește în savanele Africii.

In savanele din Africa traieste un mustelid vargat – Zorilla (Ictonyx striatus) – care se aseamana cu un mic sconcs. Acesta este numit si dihorul african sau dihorul dungat si se remarca prin blanita sa de culoare neagra stralucitoare pictata cu patru dungi de un alb curat, care pornesc din zona capului si se despart in directii diferite de-a lungul spatelui, pana spre coada.

Caracteristicile fizice ale zorillei

Pe fata prezinta cateva pete albe care au forme diferite de la un exemplar la altul, iar coada este stufoasa, lunga de 20-30 cm si impestritata cu cenusiu si alb.

Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 28-38 cm si greutatea de 1,5 kg. Botul este scurt, urechile sunt mici si rotunjite, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare neagra.

Adaptări și mijloace de apărare

Cand simte pericolul zorilla incepe sa tipe si sa suiere, ridica coada in sus si imprastie fluidul nociv generat din glandele anale, cu miros puternic, intepator. Pentru a scapa de pradatori are obiceiul sa stea nemiscat, dand impresia ca este mort, sau sa fuga imediat, gasind loc de refugiu in copaci. Desi traieste mai mult pe sol, este si un bun catarator si inotator.

Dieta și comportamentul de vânătoare

Are membrele prevazute cu gheare lungi care il ajuta la sapat, cand este in cautare de larve, insecte, rozatoare, iepuri, soparle, serpi, pasari si alte vietuitoare cu care se hraneste, el fiind un mare carnivor. Noaptea isi vaneaza prada, iar ziua se odihneste in vizuini si crapaturi de stanci.

Reproducerea și ciclul de viață al zorillei

Are un mod de viata solitar, doar in perioada de imperechere poate fi vazut alaturi de alte exemplare. Femela, dupa o perioada de gestatie de 36 de zile, face 1-3 pui, care la inceput au corpul golas si ochii inchisi. Ei sunt neajutorati, trebuie ocrotiti si alaptati de femela. Dupa o luna si zece zile puii incep sa vada, iar dupa 16 saptamani sunt intarcati de mama. Speranta de viata la acest dihor este de aproximativ 13 ani.

Zorilla face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul ecologic și importanța zorillei în ecosistemul african

Zorilla joacă un rol esențial în ecosistemele savanelor africane, fiind un prădător de top pentru diverse insecte, rozătoare și alte animale mici. Prin controlul populațiilor de rozătoare, zorilla contribuie la menținerea echilibrului ecologic, prevenind infestările și protejând astfel vegetația locală.

De asemenea, această specie are un impact benefic asupra solului prin obiceiul său de a săpa după prada ascunsă sub pământ, aerisind astfel stratul superficial al solului și favorizând creșterea plantelor.

Studiile recente au arătat că zorilla joacă un rol în dispersarea semințelor unor plante, contribuind astfel indirect la regenerarea vegetației. Deși nu este o specie amenințată, zorilla se confruntă cu pericole din partea pierderii habitatului și a interacțiunilor umane, mai ales în regiunile unde expansiunea agriculturii invadează teritoriul său.

Video – Zorilla (Ictonyx striatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.