Nava spatiala IBEX, lansata de NASA, are misiunea de a analiza “campul de forta” care protejeaza sistemul nostru solar de radiatii. Razele cosmice galactice pot dauna astronautilor si echipamentelor electronice care se aventureaza dincolo de atmosfera protectoare a Pamantului. Din fericire, exista o bula de vanturi solare protectoare care impiedica patrunderea unei cantitati mari de radiatii ce provin din mediul interstelar. Granita interstelara dintre heliosfera protectoare a sistemului solar si restul galaxiei se afla dincolo de Pluto, unde vanturile solare fierbinti lovesc gazele interstelare reci din spatiu si incetinesc.
Navele spatiale Voyager 1 si 2 se afla deja la marginea heliosferei, insa acestea reprezinta doar doua repere de date (cum ar fi doua statii meteo), in acea bula imensa. Pentru a obtine date bune, este nevoie de mai mult de doua statii meteo, este nevoie de ceva care sa ofere o perspectiva mai larga. Asta este exact ce va face IBEX, care se va roti cu 360 de grade la fiecare sase luni, colectand date in tot acest timp. Oamenii de stiinta stiu ca vor fi surprinsi. Voyager 1 si 2 se afla deja acolo, la 16 miliarde de kilometri distanta de Pamant, si la 16 miliarde de kilometri distanta una de cealalta, si tot ce au descoperit pana acum despre atomii neutri din punct de vedere energetic a fost diferit de ceea ce se asteptau oamenii de stiinta.
Atomii neutri din punct de vedere energetic sunt produsi la limita interstelara, atunci cand coliziunile ii dezbraca de sarcinile electrice. Atomii neutri care calatoresc inapoi spre Pamant si lovesc detectoarele navei IBEX le vor permite oamenilor de stiinta sa-si imagineze ce se intampla acolo. IBEX se va afla intr-o orbita extrem de eliptica intre Pamant si Luna, intr-o orbita inalta, pentru a evita sursele de atomi neutri care provin de pe Pamant. IBEX a fost lansata cu succes pe 19 octombrie 2008 de pe Atolul Kwajalein din Pacificul de Sud.