Astronomii din emisfera sudica sunt suficient de norocosi pentru a avea o vedere clara asupra celor doi nori ai lui Magellan. Cei din emisfera nordica sunt mai putin norocosi. Norii lui Magellan au fost numiti dupa exploratorul Ferdinand Magellan, care a facut prima circumnavigatie a Pamantului intre anii 1519-1522, si a vazut acesti nori in calatoriile sale. Norul mare al lui Magellan este o galaxie pitica situata la o distanta de aproximativ 160 000 de ani lumina. De fapt, aceasta este cea mai apropiata galaxie de noi, dupa galaxia pitica a Sagetatorului si Canis Major (tot o galaxie pitica). Norul mare al lui Magellan are doar 1/10 din masa galaxiei noastre, Calea Lactee (masa acestei galaxii este echivalenta cu masa a numai 10 miliarde de stele). Acest lucru o clasifica pe locul 4 in topul celor mai masive galaxii din Grupul Local, dupa Andromeda, Calea Lactee si Triangulum.
Aceasta galaxie este considerata a fi o galaxie neregulata, fara acea forma de spirala mare pe care o vedem la alte galaxii, care are insa o proeminenta centrala. Este posibil ca, initial, aceasta sa fi fost o galaxie spirala ca si a noastra, insa, o apropiere de Calea Lactee i-ar fi distorsionat forma. Norul mare al lui Magellan poate fi vazut cu ochiul liber, fara ajutorul unui telescop. Acesta este vizibil ca un nor pe cerul de noapte, chiar pe granita dintre constelatiile Dorado si Mensa. Cu un binoclu bun, acesta se poate vedea mult mai bine, iar printr-un telescop mic norul pare si mai mare si mai stralucitor.
Norul mare al lui Magellan are niste pungi mari de gaz si praf si in interiorul lui are loc formarea unor stele intr-un mod violent. De fapt, unele dintre cele mai mari si mai active regiuni in care se formeaza stelele au fost observate in acest nor. Astronomii au gasit aici 60 de clustere globulare, 400 de nebuloase planetare si 700 de clustere deschise, cu sute de mii de stele gigante si supergigante. In anul 1987, o supernova a explodat in Norul mare al lui Magellan – cea mai stralucitoare supernova vazuta in ultimii 300 de ani. Pentru o scurta perioada de timp, supernova a fost vizibila si cu ochiul liber. Ramasita supernovei continua sa fie studiata pe masura ce aceasta continua sa evolueze si sa se extinda.
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=LfCq-uLxA_M