Multe sunt lucrurile pe care le-ar putea face psihicul uman, sau cel putin asa se spune. Exista si oameni cu puteri psihokinetice care fie chiar detin puteri, fie reusesc sa isi pacaleaca audienta cu usurinta, insa acestia reusesc de fiecare data sa arate ca mintea poate fi antrenata sa faca multe lucruri incredibile. In articolul ce urmeaza veti citi despre cei mai cunoscuti si interesanti oameni cu abilitati extraordinare care, chiar daca aveau aceste puteri sau nu, au ridicat mari semne de intrebare oamenilor de stiinta.

Cei mai cunoscuti oameni care au sustinut ca au capacitati psihokinetice

Martin Caidin este unul dintre cei mai cunoscuti oameni cu puteri psihokinetice. Cel putin asa sustinea el, iar cei care il vedeau credeau si ei acest lucru. El a scris si nuvela Cyborg, dupa care s-au inspirat producatorii a doua serii de televiziune populare: Femeia Bionica si Omul de 6 Milioane de Dolari.

Uri Geller
Uri Geller

Caidin a sustinut intreaga sa viata ca are puteri miraculoase, explicand la fiecare emisiune la care se afla ca poate misca obiecte mici cu ajutorul telekineziei. Caidin efectua in acest sens si numeroase demonstratii si turnee, fiind la un moment dat acompaniat si de un parapsiholog care a fost uimit, pare-se, de capacitatea sa inedita. Chiar si dupa moartea lui Caidin, parapsihologul a declarat in mai multe interviuri ca acesta avea capacitatea de a misca lucrurile cu mintea. Altii nu sunt insa de acord cu aceste declaratii, James Randi opunandu-se total la ideea ca telekinezia era posibila in cazul lui Caidin pentru ca acesta refuza cu tarie sa efectueze o demonstratie intr-un mediu necontrolat.

Un alt personaj care spune ca face parte din acea categorie de oameni cu abilitati psihokinetice este bine-cunoscutul Uri Geller. El este un israelian care s-a nascut in 1964. El este cunoscut pentru „abilitatea” sa de a indoi linguri, demonstrand acest lucru cu indemanare la fiecare aparitie a sa. A fost insa prins de multe ori folosindu-si iuteala mainii pentru a indoi lingurile din demonstratii, iar unii critici spun ca abilitatea sa a fost recreata cu ajutorul trucurilor de conjurare.

Una dintre femeile despre care se spunea in trecut ca ar avea abilitati psihokinetice este rusoaica Nina Kulagina. Despre ea se spune ca avea puterea telekineziei, acest lucru fiind imortalizat si pe camere in anii 1960 si 1970. Ea isi facea trucurile in fata camerei stand jos. Avand in vedere ca filmele cu aceasta sunt doar in alb si negru, nu se poate determina cu exactitate daca Nina chiar ar fi avut puteri miraculoase sau era doar o sarlatana buna.

Citește și:  Ecuaţia universală care explică forma oului – un mister rezolvat? Ouă şi matematică
Eusapia Palladino
Eusapia Palladino

Eusapia Paladino este inclusa in categoria de oameni cu abilitati psihokinetice. Eusapia era un medium italian despre care se spunea ca poate sa miste obiecte in timpul sesiunilor de spiritism doar cu puterea mintii. Puterea sa a fost recunoscuta de un cunoscut magician, Howard Thurston, care a spus in nenumarate randuri ca a fost martor cand Eusepia a levitat o masa.

Matthew Manning este un britanic ce s-a nascut in anii 1950 si care are o teorie a conspiratiei. El spune ca a fost subiect de teste in Statele Unite in anii 1970 si ca aceste teste aveau legatura cu psihokinezia. Tocmai de aceea, el spune ca, in prezent, are puteri vindecatoare care sunt de fapt efecte ale acelor studii de laborator la care el a luat parte.

Si Swami Rama sustine ca face parte din categoria de oameni cu puteri psihokinetice. Swami este un yoghin care s-a specializat in controlul batailor inimii sale. El a fost chiar subiect de studiu al fundatiei Menninger in anii 1970, iar cei de acolo sustin ca au vazut un lucru foarte neobisnuit petrecandu-se. Se pare ca Swami a reusit sa miste cu ajutorul telekineziei un ac de crosetat pe o distanta de doi metri de doua ori. In timpul experimentului, Swami Rama purta o masca pe fata si era constrans, eliminandu-se astfel posibilitatile ca miscarea acului sa fi fost facuta cu ajutorul respiratiei sau miscarilor corpului sau. Gurile de ventilatie au fost oprite si acoperite, insa cel putin un om de stiinta aflat in incapere nu a crezut ca Rama a miscat acul cu mintea, considerand ca miscarile aerului au fost cumva cauza ce a stat la baza miscarii acului.

Swami Rama
Swami Rama

Multi oameni „ai lui Dumnezeu” din India spun despre ei ca apartin acelei categorii de oameni cu puteri psihokinetice. Acestia fac demonstratii ale unor fenomene aparent misterioase ce se petrec chiar in public. Cu cat acestea sunt mai bine verificate insa, pentru a preveni inselaciunile, cu atat numarul acelora care fac astfel de demonstratii scade.

Indiferent daca puterile miraculoase exista sau nu, oamenii obisnuiti vor crede si se vor indoi de ele. Scepticii vor fi mereu reticenti in fata evenimentelor extraordinare, asa cum si cei care se lasa influentati mai usor vor crede in ceea ce vad chiar daca vor fi de fapt martorii unei scamatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.