Cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra a privit cu interes o fotografie a celor mai cunoscute bijuterii din intreaga lume – frumoasele oua Fabergé, unii chiar au avut ocazia sa le admire pe viu, insa cati dintre dumneavoastra cunosc si interesanta istorie a acestora? Ouale Fabergé au o istorie cat se poate de fascinanta pe care vom incerca sa o prezentam in randurile care urmeaza.

Oua Fabergé – scurta istorie

Pretioasele oua Febergé au fost realizate de catre Casa Fabergé, una dintre cele mai importante companii realizatoare de bijuterii din Rusia, intre anii 1885-1917, fiind considerate cele mai pretioase bijuterii, dar si cele mai sofisticate daruri pentru persoanele din inaltele clase sociale. Cateva dintre ouale Fabergé au fost realizate manual de catre faimosul bijutier Gustav Faberge care a oferit numele sau frumoaselor bijuterii, insa a dorit sa imprime un plus de eleganta, fapt pentru care si-a accentuat ultima vocala a numelui, astfel incat a rezultat denumirea “Fabergé”. Afacerea a fost continuata de catre fiul sau, Peter Carl Faberge, pana in momentul in care firma a fost inchisa in anul 1918, cand faimoasa familie de bijutieri paraseste Rusia.

Primul ou Fabergé a fost special conceput pentru Tarul Alexandru al III-lea al Rusiei care a dorit sa ii faca sotiei sale, Imparateasa Maria Fedorovna, un cadou deosebit cu ocazia Sarbatorilor Pascale in anul 1885, perioada in care au sarbatorit si 20 de ani de casnicie. Se presupune ca ideea printului de a realiza o deosebita bijuterie in forma de ou pentru iubita sa sotie a fost inspirata de faptul ca in timpul copilariei atentia acesteia a fost indreptata catre un ou special pe care matusa sa, Printesa Vilhelmine Marie a Danemarcei, il avea. Cunoscut si cu numele de “Oul de gaina”, primul ou Fabergé este invelit in aur alb, mat, care simbolizeaza coaja oului, iar in momentul in care acesta este deschis toata atentia se indreapta catre “galbenusul” auriu. Primul ou Fabergeé imprumuta putin din traditia ruseasca a papusilor matrioska deoarece si partea care simbolizeaza galbenusul se deschide la randul sau si acolo se gaseste o gaina din aur in miniatura care, la randul sau, se deschide si contine o imitatie din diamant a Coroanei Regale de care este atarnat un mic pandativ cu rubin. Chiar daca “Oul de gaina” a fost pastrat de-a lungul timpului, ultimele doua elemente s-au pierdut.

Ou Fabergé, Foto: golcondarte.it
Ou Fabergé, Foto: golcondarte.it

Imparateasa a fost atat de incantata de darul primit, incat Tarul Alexandru a numit atelierul lui Faberge drept bijuteria Curtii Regale. In anul urmator este creat un nou si exceptional ou Fabergé, deoarece devenise o adevarata traditie ca tarul sa ii ofere iubitei sale sotii un astfel de dar cu ocazia Pastelui, pentru ca ulterior Peter Carl Fabergé sa preia afacerea tatalui sau si sa introduca noi tehnici si noi modele din moment ce bijuteriile devenisera cu adevarat populare. Indiferent de forma si modelul ales pentru decorarea oualor, exista o singura conditie: fiecare ou trebuia sa contina in interior cel putin o surpriza, asemeni “Oului de gaina”.
In anul 1894, Tarul Alexandru al III-lea al Rusiei moare, iar fiul sau i-a oferit in dar un ou Fabergé atat sotiei sale,Imparateasa Alexandra Fedorovna, cat si vaduvei Tarine Maria Fedorovna. In acest fel, putem spune ca minunatele oua nu marcau doar Sarbatorile Pascale sau evenimente fericite, ci si alte evenimente, unele mai putin fericite.

Un alt eveniment important pentru Rusia este marcat prin crearea unui deosebit ou Fabergé. “Oul incoronarii” marcheaza in anul 1897 venirea la tron a Tarului Nicolae al II-lea (Nikolai Alexandrovici Romanov), ultimul tar al Rusiei.

Intre 1904-1905 nu au mai fost realizate oua Fabergé din cauza primului conflict important al secolului XX si anume Razboiul Ruso-Japonez. Dupa aceasta perioada, popularitatea oualor Fabergé creste considerabil, iar Peter Carl Faberge alaturi de alti bijutieri ai Casei Fabergé realizeaza modele unicat pentru personalitati din intreaga lume politica.

Popularitatea oualor Fabergé s-a datorat nu doar valorii materiale pe care, ce este drept, se punea foarte mare accent, ci si valorii artistice. Creativitatea si maiestria cu ajutorul carora erau realizate faimoasele oua, alaturi de importanta lor materiala le-au facut cele mai celebre bijuterii ale tuturor timpurilor. Mai mult decat, simbolistica oului este foarte adanca, acest element reprezentand viata, renasterea si primavara.

Revolutia bolsevica a insemnat aparitia problemelor pentru faimoasa Casa Fabergé: bijuteriile sunt confiscate, casa este nationalizata, iar artistul Peter Carle Faberge pleaca in Elvetia. Dupa executia intregii familii Romanov, comorile acesteia, printre care si ouale Fabergé ajung intr-unul dintre vechile muzee ale Rusiei, o parte dintre acestea fiind vandute in afara Rusiei de catre Stalin. Cu toate acestea, nefericitul moment nu a insemnat disparitia casei Fabergé. In anul 1924 se deschide Casa Fabergé in Paris unde bijuteriile si faimoasele oua din aur si pietre pretioase au cunoscut o imensa popularitate.

Prin realizarea oualor Fabergé viziunea asupra bijuteriilor s-a schimbat, acestea reprezentand mai mult decat o simpla bijuterie din aur, incondeiata cu pietre pretioase, ci o veritabila opera de arta. In spatele fiecarui ou Fabergé se ascunde o poveste, iar valoarea materiala a acestor bijuterii deosebite este foarte mare. Asa ca, daca vedeti oua realizate in stilul celor Favbergé la preturi realativ accesibile, acestea cu siguranta nu sunt originale. Exista foarte multe companii producatoare de bijuterii care au profitat de popularitatea oualor Fabergé pentru a-si promova produsele, insa trebuie sa stiti ca exista o singura companie in intreaga lume care va realiza ouale Febergé originale, precum si alte bijuterii de exceptie, si aceasta companie este FabergéWorld.

1 COMENTARIU

  1. Trebuie sa recunosti ca arata extraordinar. Au un aspect clasic-elegant. Nu e de mirare ca sunt cele mai cunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.