Stiati ca…
- In lume exista in jur de 700 de specii de paianjeni de casa, care fac parte din familia Agelenidae.
- Paianjenii de casa au 8 ochi si picioarele foarte lungi, acoperite de perisori subtiri. Corpul lor este lung de 0,6-2 cm si abdomenul negru sau gri cu numeroase dungi intunecate. Acesti paianjeni nu ataca oamenii in mod spontan, doar daca sunt provocati pot intepa. Unele specii pot fi veninoase, altele prin mici muscaturi pot provoaca roseata, umflarea zonei si leziuni.
- Hrana lor consta din muste, molii, urechelnite, tantari, furnici, gandaci si alte insecte. De aceea lasarea lor in viata contribuie la controlul acestor insecte in casa. De asemenea, paianjenii omoara anumiti daunatori din casele oamenilor care sunt responsabili de raspandirea unor boli – gandaci, purici, muste, etc.
- Paianjenii de casa traiesc in pereche mai multi ani la rand si se reproduc in fiecare an. Masculii sunt mai activi decat femelele. Numarul lor creste mult in lunile de vara si toamna.
- Plasa paianjenilor de casa este asemanatoare cu o panza de matase plata, in mare parte incalcita si la capat cu un tunel.
- Paianjenii nu suporta mirosul de vopsea, var, lavanda si eucalipt. Ei isi fac cuiburi in colturi intunecoase, pe coridoare, in camere murdare, spatii calde, hambare, streasina casei, grinzi, crapaturi de pereti, guri de aerisire, subsoluri. Cutiile de carton pot atrage insectele si apoi paianjenii. Acestea trebuie inlocuite cu recipiente din plastic cu capac.
- Unele specii de paianjeni de casa isi hranesc progeniturile prin regurgitarea hranei. Exista cateva specii la care puii isi mananca mama cand aceasta moare. Paianjenii adulti mananca alte specii de paianjeni mai mici, astfel incat la un moment dat intr-o casa raman numai exemplarele mari.
- Exista numeroase superstitii asociate cu paianjenii de casa. In Antichitate paganii, reprezentantii unor triburi africane si asiatice, considerau paianjenii ca avand puteri vindecatoare, utile omului, ca aduc un semn bun de prosperitate si fericire in casa in care apar.
- Potrivit unor credinte populare un om pe care cadea un paianjen de pe acoperisul casei ar putea primi o suma de bani sau o mostenire in scurt timp. De asemenea, omorarea unui paianjen in casa aducea nefericire in viata acelui om.
- Paianjenul este considerat ca aducator de noroc, nu conteaza cat de dezgustator este, in multe cazuri oamenii nu il omoara, ci doar il arunca din casa.
- Unii oamenii au frica de paianjeni, altii isi doresc sa scape rapid de ei, iar altii ii trateaza cu indiferenta. Cercetatorii consideara ca oamenii nu se nasc cu acest sentiment de frica de paianjeni, ei il invata de la alti oameni. De asemenea, ei sunt speriati mai mult de faptul ca paianjenii ruleaza cu picioarele lor foarte repede si nu din cauza intepaturilor lor, deoarece majoritatea speciilor sunt complet inofensive. Cel mai simplu mod de a-l indeparta este cu o matura si un faras, cu o carpa de praf, apoi trebuie aruncat afara fara a-i provoca rau.
- In regiunile din nordul Angliei se spune ca un paianjen capturat si tinut mort inchis intr-o cutiuta ca amuleta in jurul gatului ajuta in tratarea febrei. De asemenea, se zice ca prezenta paianjenilor in casa nu este un semn rau, ci este un simbol al prosperitatii in viata proprietarului pe viitor.
- Cand cineva vede un paianjen pe imbracamintea sa, se spune ca isi va innoi in curand garderoba cu un produs mai nou, mai scump si mai frumos. Vederea unui paianjen pe rochie inseamna primirea unor bani in viitor.
- Exista o singura legenda care spune ca uciderea unui paianjen ajuta la iertarea pacatelor si aproximativ 40 de legende diferite care amintesc ca acest lucru va aduce intotdeauna nenorocire.
- Se spune ca persoana care vede un paianjen si simte frica va primi o veste proasta, iar cea care vede un paianjen si nu simte frica trebuie sa se astepte la o veste buna.
- Specia Tegenaria Gigantea (vezi foto) alearga foarte rapid, are picioarele foarte lungi de pana la 8 cm. Nu este un paianjen periculos pentru oameni, se hraneste cu insectele si mustele din casa. Este foarte fricos, cand simte pericolul, prefera sa fuga decat sa atace.