Tribunalul Satu Mare s-a înfiinţat în anul 1871, când oraşul primeşte aprobarea pentru a avea o astfel de instituţie proprie, după ce administraţia publică şi justiţia se separaseră, cu un an mai devreme.

Până la construirea Palatului de Justiţie, între anii 1894-1896, autorităţile au pus la dispoziţie, pentru Tribunal, clădirea vechii primării a oraşului. După aprobarea Ministerului Justiţiei, a fost construită clădirea Tribunalului şi a Penitenciarului, iar în acest imobil se desfăşoară şi astăzi activitatea justiţiei din Satu Mare.

Printre preşedinţii Tribunalului Satu Mare de la începutul secolului al XX-lea, se numără  Boros Pal, Moricz Lajos, Gelba Lajos, Roth Ferencz şi Papolczy Gyula.

palatul-justitiei-tribunal-satu-mare-vedere-din-latera.jpg

Situat pe strada Mihai Viteazu, nr. 8, Palatul Justiţiei este realizat în stil neoclasic, fiind format din parter şi două etaje. Intrarea este încadrată de două coloane ce susţin balconul de la etajul întâi.

Clădirea Palatului de Justiţie se află pe lista monumentelor de arhitectură, iar în cadrul ei funcţionează, în prezent, mai multe instituţii: Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Judecătoria Satu Mare şi Tribunalul Satu Mare.

De-a lungul decadelor, Palatul Justiției-Tribunal a fost scena unor decizii judiciare care au influențat nu doar comunitatea locală, ci și pe cea națională. Fiecare cameră a tribunalului păstrează povești ale unor cazuri memorabile, unele dintre ele jucând un rol pivotal în reformele juridice din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.