Palatul Rhedey (colţul Pieţei Unirii cu str.Napoca) are numele familiei care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea.

Pe la 1500, aici se aflau patru case de patricieni clujeni. Pe locul lor, s-a ridicat Palatul Rhedey în stil eclectic.

Pe acea vreme, strada Napoca de azi se numea Uliţa Fânului, căci din zona complexului Hasdeu până spre Mănăştur se întindeau Fânaţele Clujului.

Palatul Rhedey își leagă numele, prin sala de bal, şi de istoria teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă aminteşte că în acest loc s-a permanentizat o primă instituţie maghiară de teatru din Cluj, în 17 noiembrie 1792.

Pe la 1680-1690, clădirea e cumpărată de nobilul Szekely Laszlo. Soţia acestuia, Sara de Bulusd era, se pare, fiica unui boier din Moldova. Din iniţiativa Sarei şi sub supravegherea ei, clădirea a fost refăcută pe la 1698. În curtea interioară, pe partea stangă de la intrare, se păstrează şi azi blazonul Sarei.

În secolul al XVIII-lea, casa este unificată cu alte trei case vecine de pe Uliţa Fânului (strada Napoca). Tot atunci, proprietarul Rhedey Janos adaugă vechii clădiri încă un etaj. Pe frontispiciul imobilului, se găseste blazonul lui Rhedey Janos, cu iniţialele RJ şi semnul coroanei cu nouă ramuri vegetale, însemnul rangului de „conte”. A mai existat încă un blazon pe peretele clădirii, dar acesta a fost distrus prin anii 50 ai secolului al XX – lea.

Citește și:  Biserica Sf. Ilie din Gaesti : Obiective turistice Dâmboviţa

balcon-de-la-palatul-rhedey-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
inscriptie-de-pe-palatul-rhedey-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
prim-plan-de-pe-palatul-rhedey-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
stema-de-pe-palatul-rhedey-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
palatul-rhedey-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.