Palatul Rhedey (colţul Pieţei Unirii cu str.Napoca) are numele familiei care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea.
Pe la 1500, aici se aflau patru case de patricieni clujeni. Pe locul lor, s-a ridicat Palatul Rhedey în stil eclectic.
Pe acea vreme, strada Napoca de azi se numea Uliţa Fânului, căci din zona complexului Hasdeu până spre Mănăştur se întindeau Fânaţele Clujului.
Palatul Rhedey își leagă numele, prin sala de bal, şi de istoria teatrului maghiar din Transilvania. O placă comemorativă aminteşte că în acest loc s-a permanentizat o primă instituţie maghiară de teatru din Cluj, în 17 noiembrie 1792.
Pe la 1680-1690, clădirea e cumpărată de nobilul Szekely Laszlo. Soţia acestuia, Sara de Bulusd era, se pare, fiica unui boier din Moldova. Din iniţiativa Sarei şi sub supravegherea ei, clădirea a fost refăcută pe la 1698. În curtea interioară, pe partea stangă de la intrare, se păstrează şi azi blazonul Sarei.
În secolul al XVIII-lea, casa este unificată cu alte trei case vecine de pe Uliţa Fânului (strada Napoca). Tot atunci, proprietarul Rhedey Janos adaugă vechii clădiri încă un etaj. Pe frontispiciul imobilului, se găseste blazonul lui Rhedey Janos, cu iniţialele RJ şi semnul coroanei cu nouă ramuri vegetale, însemnul rangului de „conte”. A mai existat încă un blazon pe peretele clădirii, dar acesta a fost distrus prin anii 50 ai secolului al XX – lea.
Astăzi, Palatul Rhedey este un important obiectiv turistic și cultural în Cluj-Napoca. Clădirea găzduiește diverse evenimente culturale, expoziții și conferințe, atrăgând atât localnici, cât și turiști. Palatul continuă să fie un simbol al moștenirii arhitecturale și un punct de referință în peisajul urban al orașului.
Palatul Rhedey este strâns legat de istoria locală a Clujului. În timpul Revoluției de la 1848, clădirea a fost un punct strategic pentru întâlnirile revoluționarilor. De asemenea, în perioada interbelică, palatul a găzduit diverse organizații culturale și politice, consolidându-și rolul de centru al vieții sociale din Cluj-Napoca.