Potrivit unui articol publicat in celebra revista Science, in numarul din 18 iulie 2013, un grup de oameni de stiinta, de la Universitatea Aix-Marseille, din Franta, coordonati de biologii Jean-Michel Claverie et Chantal Abergel, a descoperit cel mai mare virus cunoscut pana in prezent – Pandoravirus. Este de doua ori mai mare decat orice alt virus si este remarcabil prin dimensiunea genomului sau, care contine in jur de 2 500 de gene, dintre care aproximativ 2 300 le sunt necunoscute, in totalitate, specialistilor. Pentru comparatie, virusul gripei contine, de exemplu, doar zece gene, in timp ce organismul uman contine circa 24 000 de gene. Pandoravirus salinus a fost descoperit intr-o zona sedimentara din largul coastelor chiliene, iar Pandoravirus dulcis a fost gasit intr-o mlastina, in apropiere de Melbourne, in Australia.

Pandoravirus
Pandoravirus sursa: phys.org/news/2018-06-pandoravirus-giant-viruses-genes.html

Pandoravirus nu este inrudit cu virusii cauzatori de boli, iar prin dimensiune ar putea fi considerat o noua « forma de viata », care ar putea rasturna toate sistemele de clasificare actuale, stabilite de-a lungul a zeci de ani. Observat la microscop, Pandoravirus prezinta particularitati care indica faptul ca nu este exclus sa vina pe o linie de celule primitive, despre care nu se stie nimic, la momentul actual, numarul mare de gene facand din acest virus o adevarata « cutie a Pandorei », dupa cum sustin descoperitorii lui. In timp ce toti ceilalti virusi produc capsida (un invelis protector, de natura proteica), la Pandoravirus nu a fost identificata nici o gena care sa codeze proteinele specifice pentru capsida.

In 1992, a mai fost descoperit un virus gigantMimivirus – intr-o zona industriala din Marea Britanie, virus al carui genom contine in jur de 1000 de gene. Secventierea completa a genomului de Mimivirus a fost facuta, insa, abia in anul 2003 si, la momentul respectiv, a starnit discutii aprinse in randul specialistilor, in legatura cu existenta unei noi ramuri in arborele filogenetic – o reprezentare grafica in care sunt redate relatiile dintre diferitele forme de viata de pe Terra si evolutia lor.

Specialistii francezi spera ca descoperirea Pandoravirus-ului sa conduca la importante inovatii in materie de biotehnologie si in domeniul biomedical. Lumea microscopica pare a rezerva inca multe surprize, cu atat mai mult cu cat Pandoravirus salinus si Pandoravirus dulcis au fost descoperite la 15 000 de kilometri distanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.