Parva Curia, unul dintre cele mai vechi monumente ale orașului Deva, reprezintă nu doar un simbol istoric, ci și un centru vibrant pentru activitățile tineretului. Situată pe Strada Gheorghe Barițiu, această clădire cu o istorie bogată datează din secolul al XIX-lea și a fost martoră la multe transformări ale orașului.

placuta-cu-parva-curia-fundatia-judeteana-a-tineretului-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Inițial, după ce castelul Deva și-a pierdut importanța militară în 1800, noii proprietari au transformat spațiul într-un centru educațional, influențând pozitiv comunitatea locală. Aici a funcționat o școală, marcând începutul unei noi ere pentru edificiu.

parva-curia-fundatia-judeteana-a-tineretului-din-deva-judetul-hunedoara-fatada-din-dreapta.jpg

De-a lungul timpului, Parva Curia a fost gazda multor instituții, devenind un simbol al educației și culturii în regiune. După Kiegyezés (Compromisul Austro-Ungar din 1867), a servit ca sediu pentru autoritățile comitatului Hunedoara, subliniind importanța sa administrativă.

parva-curia-fundatia-judeteana-a-tineretului-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

La începutul secolului XX, clădirea a fost adaptată pentru a funcționa ca spital militar, iar mai târziu ca școală pentru formarea învățătorilor, contribuind astfel la dezvoltarea educațională a regiunii Deva.

intrarea-in-parva-curia-fundatia-judeteana-a-tineretului-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

În era recentă, Parva Curia a fost preluată de autoritățile locale și transformată într-un hub pentru tineret, găzduind Fundația Județeană a Tineretului Hunedoara. Astăzi, clădirea este un centru vital pentru activități culturale și educative, oferind tinerilor un spațiu pentru dezvoltare și exprimare.

Citește și:  Parc Aventura din Brașov: Obiective turistice Braşov

poza-cu-cladirea-parva-curia-fundatia-judeteana-a-tineretului-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Renovările și modernizările au transformat Parva Curia într-un loc primitor și modern, menținând totodată patrimoniul și spiritul istoric. Astfel, continuă să fie o punte între trecutul glorios și viitorul promițător al comunității din Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.