Muscarul sur face parte din marea familie a muscarilor, Muscicapidae. Genul muscarilor populeaza intreaga Europa, Africa si Asia pana la Baical. Nu este intalnit in zonele nordice.

Pasarea-muscarul-sur-300x244.jpg
Muscarul sur

Este o pasare migratoare, apare in tara noastra la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai si ne paraseste la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie, pentru a migra in Africa tropicala si de Sud.

Traieste in tufisuri, in padurile de foioase, dar prefera crangurile de pe malurile apelor bogate in insecte. Nu este o pasare sperioasa, astfel incat este un oaspete frecvent in parcurile din unele orase, in livezile si gradinile de la sate.

Muscarul sur are picioarele negre, ciocul mic negru si irisul cafeniu. Partea dorsala a penajului sau este de un cenusiu intens cu linii si pete negre. Toata partea ventrala este un alb-murdar, flancurile pieptului sunt nuantate cu galben-ruginiu. Este o pasare mica, de cca. 15 cm lungime, de marimea vrabiutei, deschiderea aripilor este de 25 cm, iar greutatea corpului de aproximativ 18 g.

Hrana sa consta din tot felul de insecte zburatoare, pe care stie sa le vaneze cu multa pricepere in zbor. Deseori, in zile ploioase cand trebuie sa caute hrana pentru puii sai si nu gaseste suficiente insecte pentru stomacurile infometate, poate fi observat cum culege boabele de pe arbusti pentru a nu lasa puii sa flamanzeasca. Ocazional se hraneste cu muste, pe care le prinde cu rapiditate direct din aer. Muscarul sur ne aduce numeroase foloase prin faptul ca distruge insectele daunatoare. Caracteristic pentru aceste pasari este si felul cum vaneaza insectele. Stand in varful unei ramuri proeminente de pe un copac sau un arbust, pasarea asteapta pana ce o insecta zburatoare ajunge in apropierea ei, imediat zboara dupa ea si o prinde cu multa agilitate. Se aude atunci clar inchiderea brusca a ciocului. Apoi pasarea zboara inapoi de la locul de unde a plecat.

Muscalii sunt pasari vioaie, active si agile, care sunt in miscare in tot cursul zilei si chiar atunci cand se odihnesc pe o ramura, mai misca din aripi si isi balanseaza in sus si in jos coada. Intemperiile ii indispun si atunci stau pe loc, posomorati si linistiti. Isi fac cuiburi in scorburi de copaci, in crapaturi de ziduri, uneori ocupa cuiburi vechi, parasite de alte pasari. Foloseste fire de iarba si pene pentru a-si captusi cuibul.

Muscarul sur are cantecul mai tare si mai variat decat celelalte specii de muscari.

Muscarul

Muscarul negru (Fucedula hypoleuca) se aseamana cu muscarul sur, se intalneste de asemenea in Europa, are penajul de culoare neagra pe toata partea dorsala si alba pe partea ventrala, iar pe aripile negre prezinta o zona alba. Este o pasare migratoare, care in tara noastra vine primavara si pleaca toamna. Iarna pleaca in zonele Africii. Are o lungime de 12 cm, deschiderea aripilor de cca. 22 cm, ciocul mic de 1,2 cm si greutatea corpului de cca. 13 g. Femela are penajul de culoare maro-maslinie pe spate, iar pe piept de culoare alba. Toamna penajul se schimba in nuante de gri. Aceasta pasare prefera copacii inalti, din padurile de foioase si conifere, dar si gradinile si parcurile din sate si orase. Se hraneste mai mult cu insecte, dar si cu larve, rame, paianjeni si fructe de padure. Consuma un numar mare de omizi.

Citește și:  Gerbilul cu coada groasă (Pachyuromys duprasi), o rozătoare ce se aseamănă cu un hamster

Muscarul gulerat (Ficedula albicollis), inrudit cu muscarul sur, este raspandit pe intreg continentul european. Are penajul negru pe cap si aripi, pe partea ventrala de culoare alba, pe aripi cu o portiune alba. Este un oaspete de vara in tara noastra, cloceste prin padurile de foioase si in tufisuri. Cantecul muscarului gulerat este o palavrageala taraitoare. Are o lungime de 13 cm. Se caracterizeaza prin faptul ca are o pata alba ca un guler in jurul gatului si o pata alba pe frunte. Femelele au partea superioara a corpului de culoare gri. Cand sunt in pericol, scot sunete repetate si ascutite.

Mai frecvent intalnit in tara noastra este muscarul mic (Ficedula parva), care apare in numar mare in perioadele de trecere, in special toamna. El cloceste in regiunile mai inalte ale Muntilor Carpati. Cantecul muscarului mic se aseamana mult cu al privighetorii. Cand este speriat si agitat scoate sunete mai clare si mai puternice ,,tiu-tiu”. Are o lungime de aproximativ 11 cm. Prefera padurile de foioase, sau amestec, zonele umbroase, putin umede si cele cu vegetatie bogata. Este o pasare foarte discreta, desi comuna, este greu de observat. Se carcaterizeaza prin faptul ca isi ridica penajul cozii in evantai lasand sa se vada puful alb de la baza. Are penajul gri pe spate si deasupra capului, albastru deschis in jurul ochilor, ciocul mic cenusiu, ochii negri. Pe partea ventrala penajul este alb. Masculul are o zona portocalie pe piept, iar femela are zona de sub cioc si pe piept de culoare crem. Penele mai lungi de pe aripi sunt negre.

Aceste pasari sunt minunate prin coloritul lor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.