Pasarea tunetului se regaseste in legendele indienilor din America de Nord. Legendele spun ca aceasta pasare poate invoca tunetul cu o bataie de aripi si fulgerul, clipind o data din ochi. Marturii despre aparitiile pasarii tunetului in zilele noastre se gasesc in diverse zone ale Americii de Nord, insa majoritatea aparitiilor sunt raportate in statele centrale si pana inspre nord, in Pennsylvania.

Condor american
Condor american

Pasarea tunetului a fost descrisa de martori ca fiind foarte mare si avand capacitatea de a ridica obiecte mari, aceasta capacitate nefiind intalnita la nicio specie de pasare cunoscuta. Anvergura aripilor pare a avea intre 4.5 si 6 metri, iar inaltimea sa este estimata la 1.2 sau 2.4 metri. Culoarea pasarii este descrisa ca fiind neagra peste tot.

Pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor

Daca ceea ce au descris martorii in legatura cu anvergura aripilor pasarii este adevarat, atunci asta ar insemna ca pasarea tunetului este pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor din zilele noastre. Momentan Albatrosul calator este pasarea cu cea mai mare anvergura a aripilor din lume, de 3.6 metri. Condorul andin si condorul californian sunt pe locul 2 in lume in ce priveste anvergura aripilor, cu 3 si 3.2 metri.

Unii cercetatori sunt de parere ca pasarea tunetului nu este decat o identificare gresita a uneia dintre aceste pasari de mai sus, insa martorii nu sunt de acord cu aceasta ipoteza, intrucat ei au vazut cum acea pasare poate ridica de la pamant un cerb sau chiar si un om. Pasarile pradatoare din ziua de azi nu au picioare si gheare indeajuns de puternice pentru a sustine o asemenea greutate; de fapt ele se hranesc in general cu hoituri si rar vaneaza alte animale, de obicei animale de marime mica.

Unul dintre cele mai controversate rapoarte ale unei aparitii a pasarii tunetului a avut loc in Lawndale, Illinois. Pe 25 iulie 1977, 3 baieti se jucau in curtea unuia dintre ei, cand s-au uitat in sus si au vazut 2 pasari mari zburand deasupra lor. Pe masura ce pasarile s-au apropiat de copii, acestea au devenit mai agresive si i-au atacat. Doi dintre baieti au reusit sa fuga, dar al treilea baiat a fost prins de cele 2 pasari. Una dintre cele 2 pasari l-a prins cu ghearele de umar pe baiat si a zburat cu el in gheare pe o distanta de 27 metri. Tipetele baiatului au atras atentia unor vecini care au reusit sa faca pasarea sa-i dea drumul acestuia. Desi multi au crezut ca este doar o poveste, martorii au descris pasarea ca fiind neagra cu un guler alb, si anvergura aripilor de aproximativ 3 metri, descriere care se potriveste condorului andin cu exactitate.

Citește și:  Păsări de pradă, condorul Anzilor (Vultur gryphus)

Teorii legate de identitatea pasarii tunetului

teoriile legate de pasarea condor
teoriile legate de pasarea condor

Exista multe teorii legate de identitatea pasarii tunetului. Unii oameni spun ca nu este o specie noua, ci un condor andin sau californian. Alta teorie spune ca ar putea fi vulturul Washington, pasare crezuta disparuta din anii 1700, dar despre care se crede ca ar mai putea exista cateva exemplare. Aceasta pasare are si ea anvergura aripilor de peste 3 metri. Teratornul este alta pasare care se potriveste descrierii, insa acum este specie disparuta, ea traind in epoca Pleistocen. Anvergura aripilor sale era de aproape 8 metri.

Desi pterodactilii nu seamana deloc cu descrierile martorilor, exista unii cercetatori care cred ca vechea creatura este pasarea tunetului. Exista fosile in Noua Zeelanda, care dovedesc ca demult au trait in acea zona 2 specii de vulturi uriasi, insa aceste specii au murit acum 1.100 de ani. Nativii din Noua Zeelanda au legende care spun ca acesti vulturi vanau animale mari si uneori si oameni, si sugereaza ca si in ziua de azi mai exista cateva exemplare ale acestor specii. Este putin probabil ca pasarea tunetului sa fie o specie noua, necatalogata pana acum cu toata stiinta moderna de care dispune omenirea, totusi nu se poate da la o parte aceasta ipoteza. Cea mai recenta descoperire a unei pasari mari a fost cea a vulturului mancator de maimute din insulele Filipine, in 1896.

Pana acum dovezile care sustin existenta acestei pasari constau in rapoarte ale martorilor si in legende, insa exista si doua poze ale pasarii tunetului, sau cel putin ale unei pasari foarte mari. Prima a fost facuta in anul 1977, acelasi an in care au fost atacati cei 3 baieti, tot in statul Illinois. Cealalta poza este oarecum un mister si s-ar putea sa nu existe deloc. Poza este cunoscuta sub numele de “Poza pasarii tunetului” si a fost facuta la sfarsitul secolului XIX in Texas. Se spune ca in poza apar 6 barbati imbracati in haine western care stau in fata unui hambar, iar in spatele lor este agatata o pasare mare pe perete. Multi oameni au sustinut ca au vazut sau au fost in posesia acelei poze, care in timp a disparut, sau poate chiar nu a existat deloc. Pasarea tunetului a mai fost vazuta in 2002, pe 26 iunie, intr-un orasel aflat intre Tunkhannock si Nicholson. Martorii care au vazut cele 2 pasari au spus ca pareau sa aiba corpurile cu lungimea de 1.8 metri si anvergura aripilor mai mare decat crengile coniferelor deasupra carora zburau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.