Ursitoarea albastra (Irena puella) este o pasare cantatoare arboricola care traieste in regiunile impadurite din sud-estul si nord-estul Indiei, respectiv sud-estul Asiei. Multe exemplare au fost vazute si in Indochia, Insula Sumatra, Insula Borneo, Insula Java, Peninsula Malaya si Filipine.
Această specie impresionează prin penajul său vibrant, o combinație de albastru-marin și negru-catifelat, ce contrastează spectaculos cu vegetația luxuriantă a habitatului său natural.
Caracteristicile fizice și diferențele dintre mascul și femelă
Aceasta pasare impresioneaza prin penele foarte lungi care acopera coada dar si prin culoritul penajului, negru si albastru. La mascul penajul pe gat, spate si o parte din aripi este de culoare albastru-marin, iar in rest negru-catifelat. La femela penajul este de un albastru-turcoaz, doar coada si aripile sunt gri.
Adultii au lungimea corpului de 21-26 cm si greutatea poate varia – intre 52-71 g la femele si 56-76 g la masculi. Ochii sunt rosii si mici, ciocul puternic, gros si negru, iar picioarele sunt scurte, de culoare inchisa, cu degete prevazute cu gheare lungi, tari si ascutite.
Dieta variată și obiceiurile de hrănire ale acestei păsări exotice
Ziua zboara prin coroanele copacilor in cautarea fructelor (in special smochine), dar cerceteaza si florile in cautarea nectarului. Hrana lor este completata de insecte, larve de insecte si paianjeni. In perioada de imperechere, primavara si vara, masculul isi atrage femela prin cantecul sau foarte frumos.
Comportamentul în perioada de împerechere și reproducerea
Femela isi face cuibul la bifurcatia crengilor unui copac mai mic, acesta are forma unei cesti si este construit din nuiele, radacini, fire de iarba si muschi. In fiecare an depune o singura ponta ce cuprinde un numar de 2-3 oua pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor, apar puii care sunt hraniti cu larve de insecte de ambii parinti.
Ursitoarea albastra face parte din ordinul Passeriformes, familia Irenidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Curiozități despre comportamentul social al ursitoarei albastre
Ursitoarea albastră este o pasăre arboricolă, petrecându-și cea mai mare parte a timpului în coroanele copacilor, unde își caută hrana și își construiește cuibul. Este o specie socială, adesea văzută în mici grupuri familiale sau alături de alte păsări cântătoare. În afara sezonului de reproducere, aceste păsări formează cârduri mixte, interacționând cu alte specii pentru a se proteja împotriva prădătorilor și pentru a explora surse noi de hrană.
Comunicarea între indivizi este complexă, constând în triluri melodioase și sunete specifice, folosite atât pentru atragerea perechii, cât și pentru menținerea legăturii cu membrii grupului. În cultura populară din regiunile unde este întâlnită, ursitoarea albastră este considerată un simbol al purității și al norocului.
Video – Ursitoarea albastra (Irena puella):