Ursitoarea albastra (Irena puella) este o pasare cantatoare arboricola care traieste in regiunile impadurite din sud-estul si nord-estul Indiei, respectiv sud-estul Asiei. Multe exemplare au fost vazute si in Indochia, Insula Sumatra, Insula Borneo, Insula Java, Peninsula Malaya si Filipine.

Aceasta pasare impresioneaza prin penele foarte lungi care acopera coada dar si prin culoritul penajului, negru si albastru. La mascul penajul pe gat, spate si o parte din aripi este de culoare albastru-marin, iar in rest negru-catifelat. La femela penajul este de un albastru-turcoaz, doar coada si aripile sunt gri.

Adultii au lungimea corpului de 21-26 cm si greutatea poate varia – intre 52-71 g la femele si 56-76 g la masculi. Ochii sunt rosii si mici, ciocul puternic, gros si negru, iar picioarele sunt scurte, de culoare inchisa, cu degete prevazute cu gheare lungi, tari si ascutite.

Ursitoarea albastra

Ziua zboara prin coroanele copacilor in cautarea fructelor (in special smochine), dar cerceteaza si florile in cautarea nectarului. Hrana lor este completata de insecte, larve de insecte si paianjeni. In perioada de imperechere, primavara si vara, masculul isi atrage femela prin cantecul sau foarte frumos.

Citește și:  Chitcanul de apă euroasiatic (Neomys fodiens), un mamifer insectivor

Femela isi face cuibul la bifurcatia crengilor unui copac mai mic, acesta are forma unei cesti si este construit din nuiele, radacini, fire de iarba si muschi. In fiecare an depune o singura ponta ce cuprinde un numar de 2-3 oua pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor, apar puii care sunt hraniti cu larve de insecte de ambii parinti.

Ursitoarea albastra face parte din ordinul Passeriformes, familia Irenidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Ursitoarea albastra (Irena puella):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.