Colibriul topaz (Topaza pella) este o pasăre spectaculoasă, întâlnită în pădurile tropicale din nordul Americii de Sud, în special în Brazilia, Venezuela și Guyana. Această specie nemigratoare se remarcă prin penajul viu colorat, de la roșu-grena strălucitor la galben auriu și albastru închis, care oferă un spectacol impresionant în lumina pădurilor dense.

Colibriul topaz (Topaza pella) este una dintre cele mai frumoase pasari nemigratoare care traieste in nordul Americii de Sud, in Brazilia.

Caracteristicile fizice ale colibriului topaz

Masculul se recunoaste foarte usor dupa penele sale codale mijlocii, foarte alungite si care se incruciseaza. Penajul corpului este in general rosu-grena si straluceste mai ales pe partea ventrala.

Pe cap coloritul este mai inchis, negru sau moviu, gatul este galben-auriu, coada este maro-roscata, aripile sunt maronii-castanii, iar la picioare prezinta smocuri de pene albe. Femela nu are coada atat de evidenta ca la mascul, aripile sunt de culoare neagra, corpul cenusiu, partea dorsala este verde, iar zona gatului este maronie cu pete roscate.

Hrana și adaptările la dietă

Aceste pasari sunt in general solitare si impresioneaza prin cantecul lor extraordinar de frumos. Au dimensiuni foarte mici, ajung la lungimea de 21-23 cm si greutatea de 10-15 g. Se tolereaza greu intre ele, sunt certarete si uneori sunt in stare sa atace cu ciocul si pasari mult mai mari decat ele. Se hranesc de obicei cu insecte, iar uneori si cu nectarul florilor.

Colibriul topaz
Colibriul topaz

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere masculii executa zboruri de ademenire a femelelor, iar acestea isi construiesc cuiburi in copaci, la bifurcari de ramuri subtiri, in care apoi isi depun ouale pentru clocit. Cuibul are o forma rotunda, ca o ceasca, cu peretii destul de grosi, realizat din licheni, fire de iarba si muschi, lipite intre ele cu fire de paianjen, iar in interior este captusit cu puf si pene.

Aceste pasari depun o singura ponta pe an, care consta din unul sau doua oua de culoare alba si destul de mari. Puii au la inceput corpul acoperit cu puf lung, rar si roscat-inchis si sunt hraniti de femela din gusa, ea introducand ciocul adanc in gatul puiului si bagandu-i hrana maruntita ca un terci.

Colibriul topaz face parte din ordinul Apodiformes, familia Trochilidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța ecologică a colibriului topaz în pădurile tropicale

Colibriul topaz joacă un rol important în ecosistemele tropicale datorită activității sale de polenizare. În timp ce se hrănește cu nectarul florilor, acest colibri transferă polenul de la o floare la alta, contribuind la reproducerea și diversitatea plantelor. Pădurile tropicale, care adăpostesc multe specii de plante cu flori viu colorate, depind de colibri și alte păsări pentru polenizare.

Acest proces este esențial pentru regenerarea naturală a pădurilor și pentru menținerea biodiversității. Așadar, conservarea colibriului topaz contribuie la sănătatea generală a pădurilor tropicale din America de Sud, sprijinind un echilibru ecologic delicat și sustenabil.

Video – Colibriul topaz (Topaza pella):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.