Home Animale Păsări de apă din familia starcilor și alte specii asemănătoare

Păsări de apă din familia starcilor și alte specii asemănătoare

0
Păsări de apă din familia starcilor și alte specii asemănătoare

Starcii sunt pasari de apa care fac parte din ordinul Ciconiiformes. Exista starci propriu-zisi si specii de starci cu ciocul in forma de lopata. Din aceasta grupa a pasarilor de apa fac parte si berzele, lopatarii, ibisii, buhaii de balta si egretele, care se inrudesc cu starcii. Astfel de pasari nu apar deloc in regiunile extreme nordice, in rest sunt raspandite aproape pe toate continentele si se remarca prin corpul mare, gatul lung, capul mic si ciocul puternic.

Specii de starci si alte specii asemanatoare:

Ardea cinerea
Ardea cinerea

O specie foarte frumoasa care apare in tara noastra (in Delta Dunarii, Lunca Dunarii si alte balti interioare) in lunile martie-aprilie este starcul cenusiu. Aceasta pasare partial migratoare este raspandita si in Africa, Asia si alte tari ale Europei. Starcul cenusiu are denumirea stiintifica de Ardea cinerea si poate ajunge la lungimea corpului de 90-98 cm si greutatea de 1-2 kg. Este cunoscut si cu numele de starc-vanat si se remarca prin creasta neagra din pene lungi de pe cap.

Eudocimus ruber

Ibisul rosu este o specie cu penajul impresionant rosu care traieste in sudul Americii Centrale, in nordul si estul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Eudocimus ruber si este o specie nemigratoare. Are obiceiul sa stea cocotat pe crengile copacilor de deasupra apei dupa ce soarele apune, iar in timpul zilei sa isi caute neobosit hrana in apa si pe malul acesteia (crustacee, crabi si insecte acvatice). Are lungimea corpului de 56-68 cm si greutatea de 775-925 g.

Butorides striatus

Starcul cu spinarea verde este un ,,locuitor” al regiunilor cu balti din America, Africa, Australia si Asia. Are denumirea stiintifica de Butorides striatus si poate avea lungimea corpului de 40-48 cm si greutatea de 125-225 g.

Starcul din Galapagos

In Insulele Galapagos este raspandit starcul de lava care are denumirea stiintifica de Butorides striatus sundevalii. Aceasta specie se aseamana cu starcul cu spinarea verde insa are penajul mai inchis.

Ciconia ciconia

Barza alba europeana este o pasare migratoare care traieste in Europa, Asia si Africa. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Ciconia ciconia, are lungimea corpului de 1-1,3 m si greutatea de pana la 2,5 kg. Aceasta barza apare frecvent si in tara noastra, in majoritatea regiunilor, mai putin in zonele montane. Cand doarme, barza isi tine capul in penajul umflat al gatului care ii serveste ca perna.

Nycticorax nycticorax

Starcul de noapte cu crestet negru (Nycticorax nycticorax) este o specie partial migratoare dintr-un areal alcatuit din America, Asia si Africa. Are lungimea corpului de 58-65 cm si greutatea de 500-800 g. Se remarca prin cele trei pene lungi care atarna din crestet spre ceafa. La noi in tara apare primavara si pleaca spre toamna.

Threskiornis aethiopicus

Ibisul sacru este o specie migratoare raspandita in Africa, in sudul Saharei, in vestul Asiei, Insula Aldabra si Madagascar. Are denumirea stiintifica de Threskiornis aethiopicus si se remarca prin capul si gatul fara pene. Are lungimea corpului de 65-80 cm si greutatea de 1,5 kg.

Platalea alba

Lopatarul african este o specie din Africa si Madagascar care are denumirea stiintifica de Platalea alba. Este o pasare partial migratoare care poate avea lungimea corpului de 75-90 cm si greutatea de pana la 2 kg. Are penajul alb si picioarele rosii.

Ajaia ajaia

O specie foarte frumoasa din America, care traieste intr-un areal ce se intinde din sud-estul SUA si pana in Argentina, este lopatarul roz. Are denumirea stiintifica de Ajaia ajaia si penajul splendid in alb si nuante de rosu si roz.

Geronticus eremia

Ibisul cu cap plesuv sau Geronticus eremia traieste in vestul Asiei si nord-vestul Africii. Are lungimea corpului de 80 cm si este o specie migratoare. Prefera zonele de tarm, cu stanci sau muntii golasi stancosi. Poate fi recunoscuta dupa penajul negru-maroniu si capul rosu plesuv si creasta ciufulita de la ceafa.

Scopus umbretta

Pasarea-ciocan este o specie nemigratoare raspandita in Madagascar, Africa si sud-vestul Asiei. Are denumirea stiintifica de Scopus umbretta si poate ajunge la lungimea corpului de 40-56 cm si greutatea de 425 g. Numele sau se refera la ciocul negru, lung si puternic si creasta mare care formeaza impreuna o forma ciudata ca de ciocan.

Casmerodius albus

Egreta mare (Casmerodius albus) este o pasare minunata (cu penajul perfect alb) partial migratoare care traieste in America de Nord, America Centrala si de Sud, Australia, Asia si Africa. Are lungimea corpului de 85-100 cm si greutatea de 0,9-1 kg.

Botaurus stellaris

Buhaiul de balta traieste in Caraibe, in America Centrala si de Nord si are denumirea stiintifica de Botaurus lentiginosus. Are corpul grasut, cu lungimea de 60-85 cm si greutatea de 500-900 g, iar penajul este pestrit. Se hraneste cu pesti si broaste. Apare si in tara noastra. In Europa Centrala si la noi in tara traieste buhaiul de balta specia Botaurus stellaris care se aseamana cu specie B. lentiginosus dar are penajul in nuante mai inchise.

Mycteria americana

Barza de padure sau Mysteria americana este o specie partial migratoare din Asmerica si Insulele Caraibe. Se remarca prin capul si gatul acoperite de solzi si nu de piele, dar si prin penajul predominat alb. Astfel de pasari clocesc in clonii mari. Un exemplar adult are lungimea corpului de 85-110 cm si greutatea de pana la 2,5 kg deci este aproape la fel de mare ca barza alba europeana care apare in tara noastra.

Abu-Markub

Pasarea Abu-Marjub are denumirea stiintifica de Baleniceps rex si traieste in Africa Centrala. Este o specie de starc care a fost descoperita pe valea Nilului Alb. Aspectul corpului sau este interesant, voluminos, are lungimea corpului de 1,1-1,4 m si greutatea de 4,5-6,5 kg. Are ciocul lat si mare, de forma unui sabot, penajul cenusiu, iar pe partea superioara a capului prezinta un mot mic de pene scurte.

Ardeola ralloides

Starcul galben sau Ardeola ralloides este o pasare migratoare, raspandita in sudul Europei si Orientul Mijlociu, iar in lunile de iarna zboara in Africa. Are lungimea corpului de 20-23 cm si anvergura aripilor de 31-36 cm. Apare frecvent si in tara noastra, mai ales in Lunca Dunarii si alte balti din jur.

Starcul de cireada, specia Ardeola ibis

O alta specie de starci din Africa este starcul-de-cireada sau Ardeola ibis. Are penajul alb, ciocul portocaliu, iar pe cap un ciuf de pene lungi putin mai inchise orienate spre ceafa.

Ixobrychus minutus

Starcul pitic (Ixobrychus minutus) este raspandit in Africa, Insula Madagascar, vestul si sudul Asiei, dar si centrul si sudul Europei. Este un pradator de pesti, amfibieni (mai ales broaste) si insecte acvatice.

Ciconia nigra

Barza neagra sau Ciconia nigra este numita si barza de padure si traieste retrasa in zone cu paduri. In lunile de iarna migreaza in Africa. Are penajul negru-stralucitor pe partea dorsala si alb pe partea ventrala.

Ardea goliath

In Africa Centrala si sud-sahariana traieste starcul urias care are denumirea stiintifica de Ardea goliath. De asemenea aceasta pasare zboara si in Asia de Sud si de Sud-Vest. Are greutatea de 4-5 kg, lungimea corpului de 120-152 cm si anvergura aripilor de 185-230 cm. Este un mare iubitor de apa, de aceea zboara frecvent desupra cailor navigabile.

Anastomus lamelligerus

Barza clefaitoare din Insula Madagascar si Africa tropicala are denumirea stiintifica de Anastomus lamelligerus. Are penajul negru cu reflexii purpurii sau verzui si se hraneste cu melci de mlastina.

O specie asemanatoare cu barza neagra este barza-de-ploaie sau barza Abdim care are denumirea stiintifica de Sphenorynchus obdimii. Are penajul de asemenea negru si un mod de viata aseamanator berzei negre. Migreaza din nordul Africii in sudul Africii si se hraneste mai ales cu lacuste.

Ephippiorhynchus senegalensis

Barza-cu-sa este o specie din India si America tropicala care are denumirea stiintifica de Ephippiorhynchus senegalensis. Are ciocul rosu cu o banda lata neagra in forma de sa, iar deasupra si la baza lui o pata galbena. Penajul este in alb si negru, foarte frumos.

Leptoptilos crumeniferus

Pasarea Marabu african traieste in Africa la sud de Sahara. Are denumirea stiintifica de Leptoptilos crumeniferus si este o specie nemigratoare. Are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 5-7,5 kg. Vaneaza animale acvatice dar se hraneste si cu hoituri de animale. Este o pasare curajoasa, destul de agresiva, capabila sa se apere si de loviturile vulturului plesuv.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version