Gaia rosie este o pasare de prada foarte frumoasa care se remarca prin penajul deosebit pe care si-l arata mai ales in timpul zborului sau agil, dar si prin coada lunga si bifurcata. Arealul sau este alcatuit din zonele de deal si campie, cu arbori si arbusti sau terenuri arabile, din pajistile intinse din apropierea padurilor si locurile stancoase din Europa, Africa de Nord, Asia de Vest, Insulele Capului Verde si Canare.
Este cea mai mare gaie a acestui gen. Pasarile care traiesc in regiunile nordice sunt migratoare, iarna pleaca spre sud in stoluri mari de sute de exemplare, in bazinul mediteranean, in padurile de coasta si in jurul lacurilor impadurite. Foarte rar pot fi observate zburand la altitudini de 1000 m. In luna martie a anului urmator revin in regiunile nordice de unde au plecat.
Exemplarele adulte au corpul de lungime medie de 60-66 cm, greutatea de 0,8-1,6 kg si anvergura aripilor de 175-195 cm. Femela este in general mai mare decat masculul si cantareste mai mult cu aproximativ 300 g. In timpul zborului isi tine aripile imense putin indoite, lasand sa se vada in plan orizontal coloritul frumos al partii de dedesubt, in dungi late albe, maronii si negre, iar coada ca o furculita o inclina pentru a-si schimba directia, o foloseste ca o carma.
Penajul este asemanator la ambele sexe, pe partea dorsala este maroniu cu nuante roscate, pe partile laterale este brun-roscat, iar pe partea ventrala putin mai deschis si mai stralucitor. Capul are un colorit deschis spre gri in zona fetei si spre partea din spate in nuante maronii-inchise.
Ciocul este foarte puternic, lung si cu partea superioara incovoiata, de culoare galbena la baza si gri sau neagra la varf. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare galbena-pal. Picioarele sunt scurte dar robuste, galbene, se termina cu degete groase prevazute cu gheare tari, ascutite si incovoiate, de culoare neagra.
In perioada clocitului – in lunile aprilie-mai – femela isi face in copaci cuibul din materii vegetale si nuiele, de multe ori foloseste cuibul parasit al ciorilor, in care depune 2-3 oua albe cu mici pete rosii-maronii pe care le cloceste timp de 31-36 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt destul de bine dezvoltati, la 50-70 de zile deja au corpul acoperit cu pene si incep sa zboare.
Strigatele stridente ale acestor pasari se aud mai ales in perioada de imperechere cand masculul exploreaza terenul, face cascadorii in aer pentru a impresiona femela. Hrana este asemanatoare pasarilor de prada, formata din hoituri, pui de pasari sau mici mamifere pe care le prinde cu ghearele si apoi le ucide cu ciocul ascutit si puternic.
Gaia rosie are denumirea stiintifica de Milvus milvus si face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae. Este o specie vulnerabila in pericol de disparitie.
Video – Pasari de prada – Gaia rosie (Milvus milvus):