Una dintre pasarile de prada zvelte, cu aripile lungi si penajul splendid este Uliul Gaukler (Terathopius ecaudatus). Aria sa de raspandire se intinde de la sud de Sahara in Africa si cuprinde in special savanele, marginile padurilor si varfurile muntoase cu altitudini de 4000 m.

Uliul Gaukler - Terathopius ecaudatus

Aceasta puternica pasare de prada se remarca mai ales prin zborul ei specific, prin obiceiul de a bate atat de violent din aripi incat face un zgomot interesant, care se aude in departare. De asemenea realizeaza rostogoliri in timpul zborului, cade brusc lateral si se ridica, pentru ca apoi sa planeze. Uneori parcurge si distante lungi de 500 km numai intr-o zi, zburand cu viteza de aproximativ 80 km/ h. Are capacitatea de a-si petrece aproape intreaga zi in vazduh.

Penajul sau pe corp si pe cap este negru, pe spate este castaniu, iar pe partile superioare ale aripilor gri. Fata este golasa, acoperita cu piele subtire de culoare rosie sau portocalie. Femelele se diferentiaza de masculi prin faptul ca in zona umerilor au penajul cenusiu, iar al doilea rand este de culoare alba. Aripile lungi si ascutite, cu anvergura de 175 cm si coada extrem de scurta il fac sa se asemene cu un soim dar in acelasi timp sa fie recunoscut cu usurinta in zbor. La maturitate are lungimea corpului de 60 cm, iar greutatea in jur de 2-3 kg.

Ciocul este incovoiat, portocaliu si negru spre varf.

Are o crestatura pe partea de sus pentru a reusi sa rupa coloana vertebrala a prazii. Picioarele sunt acoperite cu piele groasa si solzoasa de culoare rosie, sunt robuste, au cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate, adaptate perfect pentru a prinde ca intr-un cleste prada, pentru a o tine si zdrobi. Deseori reuseste sa ucida prada cu ghearele puternice si nu cu ciocul, ghearele rup oasele subtiri si strapung organele vitale ale victimei.

Citește și:  Privighetoarea albastră (Luscinia svecica), o pasăre migratoare
Uliul Gaukler

Este renumit pentru acuitatea vizuala foarte buna, acest uliu reuseste sa-si aleaga prada de la mare distanta, fapt explicat prin faptul ca are ochii mari, cu retina dotata cu o mare concentratie de celule conice. Fiecare ochi este pozitionat intr-o cavitate adanca astfel incat el este protejat de prada care se zbate. Are capacitatea de a localiza prada si dupa miros, mai ales hoiturile, simtul olfactiv fiind bine dezvoltat.

Se hraneste cu pasari, reptile, hoituri, iepuri, sobolani, soareci si alte mamifere mici. Are obiceiul sa prinda pasarile din zbor, sau sa vaneze mamifere mici asemenea vulturului.

In perioada de imperechere femela impreuna cu masculul isi construiesc un cuib din crengute si fire de iarba uscate, pe un copac de baobab, sau alt copac cu coronamentul deschis, iar uneori pe o movila de termite. Astfel vor fi mai aproape de prada, care consta din mamaiferele mici de pe sol si isi vor putea hrani mai usor puiul. Femela depune in cuib doar un singur ou care este clocit timp de 42 de zile de ambii parteneri. Dupa eclozarea oului apare puiul neajutorat, care are corpul acoperit cu puf. Acesta este hranit si ocrotit de pasarea-mama o perioada de 3-4 luni pana cand reuseste sa zboare. Ulii Gaukler sunt pasari monogame, ei formeaza aceeasi pereche si cuibaresc in acelasi cuib mai multi ani la rand. Pasarile tinere au penajul maroniu cu pete albe, iar fata acoperita cu piele de culoare verzui. Ele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3 ani si au penajul asemanator adultilor abia la 6 ani. In general sunt pasari tacute, doar din cand in cand se aude tipatul lor puternic si gros.

Uliul Gaukler face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Uliul Gaukler (Terathopius ecaudatus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.