Cocosul-hoco cu ciocul galben isi are numele de la proeminenta galbena de deasupra ciocului la mascul si cerceii in aceeasi nuanta de sub cioc care lipsesc la femela. De asemenea aceasta pasare impresioneaza prin creasta din pene de pe cap care este orientata in fata.
Cocosul-hoco cu ciocul galben este o pasare de prada al carui habitat este format din regiunile impadurite tropicale si subtropicale nordice si vestice ale Americii de Sud, de la altitudini de cel mult 850 m. Are lungimea corpului de 90 cm, greutatea de 2-3 kg, iar penajul este aproximativ la fel la ambele sexe.
Aceasta pasare este considerata cea mai mare specie a genului, ca marime se aseamana cu cocosul domestic de la noi si poate fi crescuta si in captivitate, unde se reproduce cu succes. Penajul masculului pe partea dorsala a corpului este negru cu reflexii albastrui, prezinta un mot de pene ondulate de culoare neagra pe cap, iar partea ventrala si mai ales zona abdomenului este alba.
Femela are penajul pe spate cu reflexii negre-verzui cu mici benzi albe transversale, pe partea ventrala brun-maroniu-deschis, iar pe cap cu un mot negru cu alb. Ciocul este ascutit, scurt si de culoare inchisa, cu baza galbena, iar picioarele in nuante negre-gri-albastrui. Ochii sunt mari, situati pe partile laterale ale capului si ciocului, au irisul de culoare inchisa, de obicei neagra.
Aceasta specie arboricola isi petrece timpul mai mult in copaci, doar ocazional coboara pe sol pentru a-si cauta hrana – formata din seminte, frunze, plante, fructe, insecte, larve de insecte si mici animale. Are obiceiul de a sari din creanga in creanga, la inaltimi diferite, in jos si apoi in sus cu ajutorul aripilor sale puternice, mari, cu varfurile rotunjite.
Poate fi depistata foarte usor mai ales dupa sunetele stridente pe care le scoate care se aud tare in linistea padurii, in special in perioada de reproducere cand masculii isi manifesta astfel comportamentul teritorial.
In perioada clocitului femela isi face cuibul pe sol in vegetatia deasa, din crengute, frunze si fire de iarba uscate. Depune o singura ponta formata din 2 oua pe care le cloceste 22-30 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt destul de bine dezvoltati, au corpul acoperit de penaj, incat pot parasi cuibul destul de repede in 3 sau 4 zile. Unii pui reusesc sa iasa din cuib chiar din prima zi de la eclozare si sa sara pe crengile copacilor in apropierea parintilor.
Puii manifesta o atitudine foarte independenta inca de la inceputul vietii insa raman o buna perioada de timp sub ocrotirea mamei. Aceasta in caz de pericol devine foarte agresiva si este in stare sa-i apere cu pretul vietii ei de anumiti pradatori. Puii sunt hraniti in special cu larve de insecte bogate in elemente nutritive.
Cocosul-hoco cu ciocul galben are denumirea stiintifica de Crax daubentoni, face parte din ordinul Galliformes, familia Cracidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de mic.
Video – Pasari de vanat – Cocosul-hoco cu ciocul galben (Crax daubentoni):